ŠVAJCARSKA MORA RUŠITI FRANAK, NOVE BRIGE PO DUŽNICIMA U ŠVAJCARCIMA

0
1011
 

Svjetska finansijska tržišta spremaju se za novi šok koji bi mogao da izazove franak, sličan onom od 25. januara ove godine kada su u još veće brige gurnuti svi dužnici u švajcarcima.

 

Švajcarska narodna banka razmišlja o novoj intervenciji na tržištu kako bi se zaustavio rast franka, koji švajcarske proizvode čini sve skupljim na izvoznim tržištima. Stoga je izvoz u prvom tromjesečju ove godine pao za 2,6 odsto, a Švajcarska je, po svemu sudeći, ušla u recesiju. Naime, u prvom kvartalu ove godine švajcarski BDP je pao za 0,2 odsto, a svi podaci govore da je minus zabilježen i u drugom kvartalu.

Time je Švajcarska ušla u tehničku recesiju koja je po definiciji određena kada BDP uzastopno padne dva kvartala. Podsjetimo, švajcarski guverner Tomas Džordan objavio je sredinom januara ove godine da više neće braniti kurs franka u odnosu na evro – godinama je SNV držala odnos evro – franak 1,2:1.

Iz švajcarske industrije upozoravaju da je jak franak ugrozio 30.000 radnih mjesta, a narodna banka u prvih šest mjeseci zbog prejake valute izgubila 50,1 milijardu franaka (47,4 milijardi evra). Čini se da je sazrelo vrijeme za novu intervenciju za slabljenje franka.

“Ako bude potrebno zbog novčano-političke situacije, spremni smo da intervenišemo. Jasan signal za to dali smo poslije objave referenduma u Grčkoj, kada smo zabilježili sve veće prilive u sigurnu luku za novac – švajcarski franak”, rekao je Fric Curbrig, potpredsjednik direktorijuma Švajcarske narodne banke.

U kriznim situacijama ljudi se tradicionalno okreću zlatu, dolaru i najviše švajcarskoj valuti. Investitori su u posljednje vrijeme okrenuli leđa zlatu tako da je ono na sve manjoj cijeni, a ulaganja u dolar i franak i dalje rastu.

Posljedica toga je da je franak “jako precijenjen”. Vlada je fiksirala kurs franka za dužnike, ali samo na godinu dana i ta mjera ističe u februaru. Do tada spas za dužnike može biti samo slabljenje franka kroz intervenciju narodne banke. Tome u prilog idu i parlamentarni izbori, koji su raspisani za 18. oktobar ove godine.

Precijenjeni kurs franka koji ugrožava privredu biće glavna predizborna tema  agencije

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here