SVAKI TREĆI IMA TEŠKU KLINIČKU SLIKU Skoro polovina pacijenata u UKC RS na nekom vidu respiratorne podrške

0
293

Od ukupnog broja pacijenata koji se zbog kovida liječe u Univerzitetskom kliničkom centru RS, svaki treći ima tešku kliničku sliku.

Sdruge strane, gotovo svaki drugi hospitalizovani je na nekom vidu respiratorne podrške, a najviše ih je na kiseoničkoj maski.

Naime, na respiratoru, kiseoničkoj maski i aparatu visokog protoka kiseonika, do juče je u UKC RS bilo 186 ljudi ili 47,5 odsto od ukupnog broja pacijenata

Podsjetimo, do juče se u ovoj zdravstvenoj ustanovi zbog korona virusa liječio 391 pacijent, od čega 201 sa srednje teškom i njih 136 sa teškom kliničkom slikom, dok je 48 bilo životno ugroženo.

Do juče se u bolnicama u Srpskoj liječilo ukupno 1.30 pacijenata, što je za devet više nego juče, dok su na respiratorima bila 72 pacijenta ili pet više nego dan ranije.

U ovom periodu, broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom u UKC RS povećao se za 24, za koliko je porastao i broj pacijenata na kiseoničkoj maski.

Iz Instituta za javno zdarvstvo RS saopštili su da se, u pogledu hospitalizacija, situacija ne mijenja značajnije.

– Generalno, epidemiološka situacija se polako stabilizuje. Malo je pao broj potvrđenih slučajeva korone na dnevnom nivou – poručuju epidemiolozi.

srpskainfo.com

PODIJELI