Svako ljeto donosi crni bilans

0
378

Brza vožnja, alkohol i nepažnja, posebno u ljetnim mjesecima, uzimaju živote na putevima širom Republike Srpske, što potvrđuje podatak da je od početka godine u saobraćaju poginulo 56 osoba, od čega čak 14 u prvoj polovini avgusta.

Iako podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS pokazuju da su za sedam mjeseci ove godine u saobraćajnim nesrećama poginule 22 osobe manje u odnosu na isti period lani, crni niz na putevima u Srpskoj zabilježen je u avgustu, jer je za svega 18 dana živote izgubilo 14 građana, među kojima i četvoromjesečna beba.

Prve dane avgusta obilježile su tragedije u kojima je poginulo više članova triju porodica. Za svega sedam dana živote u saobraćaju izgubili su supružnici iz Pala, majka i kćerka iz Teslića, a potom bračni par sa bebom iz Ključa.

Prema podacima MUP-a, od januara do kraja jula u Srpskoj se dogodilo 4.847 saobraćajnih nesreća, što je za 13,4 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Naveli su da su u tom periodu u saobraćajkama poginule 42 osobe te da je teže povrijeđeno 245 lica, što je za 30,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Prema podacima MUP-a, dogodilo se 3.757 nesreća samo sa materijalnom štetom, što je za 13,6 odsto manje nego lani.

– Najčešće greške koje su uticale na nastanak saobraćajki su neprilagođena i nepropisna brzina kretanja vozila, nedržanje odstojanja i vožnja unazad – naveli su u MUP-u. Dodaju da je upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola sa više od 1,5 promila bilo uzrok 293 saobraćajne nesreće, a da je iz saobraćaja u navedenom periodu isključeno 8.030 vozača, od čega 5.680 zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

U MUP-u navode da su u proteklom periodu najkritičnije dionice bile putni pravac Ivanjska – Šargovac na kojem je poginulo pet lica, zatim Gojsovac – Bijeljina 5, gdje su život izgubile četiri osobe, zatim Rudanka – Doboj, Čelinac – Kotor Varoš, Karanovac – Crna Rijeka i Podnovlje – Šešlije na kojima je poginulo po troje. Po dvoje poginulih bilo je na dionicama puta Srbac – Prnjavor, Bijeljina 8 – Ugljevička Obrijež, Rogatica – Sastavci i Ukrina – Klupe.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže za “Glas Srpske” da se, nažalost, uprkos svim preduzetim mjerama, ponavlja crni niz u ljetnim mjesecima.

– U julu i avgustu lani poginulo je 36 osoba, godinu ranije 40, dok je u julu ove i 18 dana avgusta 23 poginulih na putevima u Srpskoj. U ljetnim mjesecima je duplo više poginulih mjesečno nego u drugo doba godine. Sezona je godišnjih odmora, veće su gužve i češće se vozi noću. Statistika pokazuje da je najveći broj poginulih u saobraćaju u periodu od ponoći do četiri časa. Pandemija nije stopirala privatne žurke, nažalost, mnogo je i onih koji voze pod uticajem alkohola, tako da ovakva statistika ne čudi – rekao je Radović dodavši da je najčešći tip nesreće slijetanje sa kolovoza usljed neprilagođene brzine.

Radović upozorava da je, osim represivnih mjera koje MUP preduzima, neophodna i edukacija učesnika u saobraćaju.

– Nabavljeno je još pet presretača, u toku su izmjene Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja i u te izmjene trebalo bi da bude ugrađena i mjera oduzimanja vozila kao opasne stvari – rekao je Radović dodavši da ima vozača na koje nikakve mjere ne utiču, te da za volan sjedaju i kada im je oduzeta vozačka dozvola.

Neiskusni vozači

Milija Radović kaže da zabrinjava podatak prema kojem su u prvom polugodištu čak 34 odsto saobraćajnih nesreća prouzrokovali mladi vozači, starosti od 18 do 30 godina. Osim toga, dodao je, čak 13 odsto saobraćajki prouzrokovali su vozači koji imaju do dvije godine vozačkog staža.

/Glas Srpske/

PODIJELI