„SVAKODNEVNO DOBIJAMO PRIJETNJE SMRĆU“ Dodik poručio da Tegeltija nije bezbjedan u VSTS

0
268

Ne postoje bezbjednosni uslovi da Tegeltija može da radi u VSTS.

Pokušaji ugrožavanja njegovog života su dostigli novo koji Srpska ne može da dozvoli. Oni Srbi koji pristaju da budu podanici međunarodne zajednice su kupljeni i prodati.

Rekao je ovo predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, nakon sastanka sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milanom Tegeltijom u Banjaluci.

On je rekao da je sve ovo pokušaj rušenje Republike Srpske, te da je Srpska ugrožena od svakodnevnih pokušaja napada koji dolaze iz političkog Sarajeva i od međunarodne zajednice.

– Mi treba da se ovdje zaštitimo kako nam taj politički monstrum Sarajevo ne bi mogao ništa. Vidjeli smo da oni žele da naprave novi zakon o VSTS i da ostale reforme ne treba da se provode i traži se da se o tome glasa samo u Parlamentu BiH. Prva mjere je da mi za to nećemo glasati – rekao je Dodik.

Dodaje da su svi Srbi koji brane interes Republike Srpske ugroženi, poput Tegeltije, te da i on i ostali dobijaju svakodnevne prijetnje smrću.

– Poruke o ubistvim mene i drugih su svakodnevne, ko god je pokušao da radi u interesu Republke Srpske će proći na taj način. Oni koji nisu vidjeli, a Srbi su, to znači da su kupljeni. Pozivam sve Srbe u institucijama BiH da se čuvaju političkog Sarajeva – rekao je on.

Dodik je dodao da se spremaju veliki napadi na Republiku Srpsku i da svi treba da se okupe oko zajedničkih interesa.

– Ne osjećam se sigurno u Sarajevu i zato tamo i ne boravim. Oni su htjeli da mi uvale neku tamo njihovu pratnju što nisam htio. Zato mene čuva MUP RS. Dok me oni budu čuvali ja ću tamo ići – rekao je Dodik.

Na pitanje ko mu prijeti smrću on je odgovorio da u ovom trenutku ima najmanje tri istrage koje se vode zbog prijetnji koje je dobijao.

– Osjećam se neugodno u Sarajevu, kada god vide da se krećem viđam svakodnevne grimase i pokazivanje srednjeg prsta. Mi nismo bosanski Srbi. Dok god nas tako zovu ja ću njih zvati Muslimani. Zovite nas Srbi, ja ću vas Bošnjaci – dodao je Dodik.

Ono što smo imali priliku da čujemo jeste alarmanto, jer ako bilo ko kaže da se osjeća ugroženo i da ne može da obavlja poslove, to treba da se riješi.

– Ovo je ambijent u kojem se teško funkcioniše, stalno se vodi hajka protiv kadrova iz Republike Srpske, te nam treba temeljna reforma – poručila je predsjednica Cvijanović.

FOTO: ATV/SCREENSHOT
FOTO: ATV/SCREENSHOT

Kaže da je ovaj sastanak sazvan da su oni kao predstavnici Republike Srpske pozvali Tegletiju da ih upozna sa svim navodima koji se ovih dana pojavljuju u javnosti.

– Preneražena sam stvarima koje sam čula, a poslebno tim što neko ne može da funkiconiše – rekla je ona.

Cvijanovićeva je dodala da takođe propagira stav da svi treba da traže zaštitu onih kojima vjeruju.

– Naša obaveza je da jačamo institucije Republike Srpske. Ja nisam ovdje da štitim pojednice. Ja sam ovdje da štitim nekoga ko je iz Republike Srpke izabran da obavlja svoje posao – rekla je Cvijanović.

FOTO: ATV/SCREENSHOT
FOTO: ATV/SCREENSHOT

Tegletija je poručio da će konačnu odluku o svojoj ostavci donijeti sutra.

– Ja sam neko ko je izbarana iz RS kao član VSTS. Ja sam ih obavijesto o svemu o čemu ste imali priliku da vidite ovih dana, što se mene tiče uslovi u VSTS, postaju nemogući. Ja kao osoba na takve uslove na mogu da pristanem jer to nisu uslovi koji mi omugućavaju da časno i poštenio radim svoj posao – rekao je Tegeltija, dodajući da sve radi zakonito.

/Srpskainfo/

PODIJELI