SVE ZA FUNKCIJU, FUNKCIJU NI ZA ŠTA Sedam ministara u Vladi FBIH prima duplu platu

0
162

Izborni zakon Bosne i Hercegovine dozvolio je funkcionerima da u isto vrijeme mogu biti ministri u Vladi Federacije BiH, odbornici u nekoj kantonalnoj skupštini ili čak poslanici i delegati u Parlamentu BiH.

Tehnički mandat, nepostojanje saglasnosti oko sprovođenja izbornog rezultata, ali i nedovoljno definisan zakon omogućili su pojedinim funkcionerima da istovremeno obavljaju dvije ili više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović, uputio je nedavno u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona BiH, koje se odnose na ukidanje duplih funkcija, što bi značilo da jedna osoba ne može istovremeno obavljati više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH.

Tim povodom, Istinomjer je napravio analizu, u kojoj je izdvojeno nekoliko imena političara koji na nivou BiH obavljaju više funkcija istovremeno.

Jedini političar koji obavlja tri funkcije je funkcioner SDA, Aljoša Čampara.

Tokom 2015. godine Čamapra je imenovan na funkciju ministra unutrašnjih poslova u Vladi FBiH i na toj poziciji se zadržao do danas s obzirom na činjenicu da novi saziv ove vlade još uvek nije formiran odnosno da je u tehničkom mandatu. Nakon što je CIK BiH objavio rezultate Opštih izbora u BiH održanih 7. oktobra 2018. godine, utvrđeno je da će se u klupama Skupštine Kantona Sarajevo, kao jedan od 35 zastupnika, naći upravo i Čampara.

– Nedugo nakon toga, Čampara je početkom 2019. godine imenovan i na poziciju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PFBiH iz reda bošnjačkog naroda – navode u Istinomjeru.

Među „duplim funkcionerima“ je još uvijek aktuelni predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara.

On je na opšim izborima 2018. godine osvojio i mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Takođe, Šemsudin Dedić od 2015. godine obavlja funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, a nakon opštih izbora stupio je i na funkciju poslanika u Predstavničkom domu PS BiH.

– Još jedan ministar u Vladi FBiH je Edin Ramić, koji od 2015. godine obavlja funkciju ministra raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, a na opšim izborima 2018. godine izabran je u Narodnu skupštinu Republike Srpske, gdje pored poslaničke ima i funkciju predsjednika poslaničke grupe “Zajedno za BiH” u ovom organu. Ramić je i na opštim izborima 2014. godine osvojio mandat u NSRS, ali je umesto poslaničkog mandata prihvatio funkciju u izvršnoj vlasti FBiH – objašnjavaju u Istinomjeru.

Josip Martić, osim funkcije ministra prostornog uređenja FBiH, obavlja i funkciju poslanika u PD PFBiH. Marina Pendeš je 2015. godine imenovana na mjesto ministarke odbrane BiH, a u februaru 2019. godine delegirana je u Dom naroda Parlamenta BiH.

– Činjenica da čak sedam federalnih ministara u BiH obavlja duplu ili čak troduplu funkciju govori o neophodnosti izmjena zakonske regulative čime bi se ovakva praksa spriječila – zaključuju u Istinomjeru.

S obzirom na to da poslanici u Parlamentu BiH primaju iznose i do 5.000 KM mjesečno, a ako se tome još doda i ministarska plata, jasno je da su ove duple funkcije veliko opterećenje za budžet BiH.

/Srpskainfo/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here