Svetosavski bal prvi put u prestižnoj Hofburg dvorani

0
408
BEČ – Tradicionalni Svetosavski bal srpske zajednice u Beču biće održan 10. februara, prvi put u prestižnoj Hofburg dvorani, i to čak u šest svečanih prostorija, uključujući i čarobnu ceremonijalnu salu, što cijelom događaju dodatno daje na ekskluzivnosti.

Tradicija stara 160 godina kroz istoriju je prekidana samo silom neprilika, kakva je bila i dvogodišnja pandemija, a ove godine obnavlja se u duhu kulture i umjetnosti. Beč, kao jedini grad na svijetu koji je očuvao aktivnu balsku sezonu, od novembra do februara, istovremeno je i dom velikoj populaciji srpske zajednice, kao i drugim narodima s Balkana koji ga obogaćuju svojim kulturnim nasljeđem.

Svetosavski bal je most između tradicionalnog i modernog, evropskog i balkanskog, formalnog i razigranog. Upravo ovaj spoj habzburške visoke kulture i bogatog balkanskog duha osjetiće se na Svetosavskom balu, 24. po redu. Potvrdio je to za “Glas Srpske” Nikola Osmokrović, član “Srpskog centra” u Beču koji organizuje ovu manifestaciju.

– Na manifestaciji će učestvovati više od 200 umetnika, uz prisustvo 1.500 zvanica i tako zajedno predstaviti najbolje od aktuelne srpske kulturno-umetničke scene. Na balu će biti miks balkanskog duha i naših igara zajedno sa austrijskom muzikom. Pokušaćemo da na najbolji način prikažemo našu srpsku kulturu – rekao je Osmokrović.

Punih šest sati najkvalitetnijeg scenskog programa obilježiće i balet Narodnog pozorišta u Beogradu, simfonijski orkestar i hor “Binički”, “Makao bend”, Boris Režak, nekadašnja predstavnica Srbije na “Evroviziji” Bojana Stamenov, operska umjetnica Đurđica Gojković i mnogi drugi.

Zahvaljujući raznovrsnom programu na Svetosavskom balu plesaće se valcer, ali i igrati naše stare gradske igre, operske arije i afirmisati savremena pop muzika.

U udruženju “Srpski centar” u Beču objašnjavaju da su uz ispoštovan “dres kod” na Svetosavski bal dobrodošli svi zainteresovani.

Karte se mogu kupiti putem sajta www.savaball.at  gdje se nalaze sve informacije o događaju.

 

PODIJELI