Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ovisnost o videoigrama bolešću

0
690

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasifikovala je ovisnost o videoigrama kao dijagnozu i na taj način stručnjacima za mentalno zdravlje postavila temelj za uspostavljanje prava na liječenje i identifikovanje rizika za ovisnost.

Blizu dvije i po milijarde ljudi na svijetu igra videoigre, a iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu da poremećaj ima tek dio njih. Oni su još u januaru, kada su najavili da će priznati ovisnost o videoigrama kao bolest, objasnili da je to poremećaj za koji su karakteristični gubitak kontrole nad igrom, davanje većeg prioriteta igri u tolikoj mjeri da ona potisne druga središta interesa i svakodnevne aktivnosti te nastavak pa i intenzivnije igranje uprkos štetnim posljedicama.

U isto vrijeme njihov stav osporava nekoliko stručnjaka za mentalno zdravlje.

“Zabrinuti smo jer je to dijagnoza koja nema čvrste temelje istraživanja”, tvrdi Christopher Ferguson, psiholog na Univerzitetu Stetson u DeLandu.

Osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija je iz nove verzije Međunarodne klasifikacije bolesti izbacila transrodnost kao oblik mentalnog poremećaja.

(vecernji.ba)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here