Tajfun prijeti Formuli 1

0
406
Čelnici Formule 1 i vlasti Јapana odložili su za petak odluku o održavanju kvalifikacija za trku za Veliku nagradu Јapana.

Razlozi za zabrinutost su očekivani jaki vetrovi i obilne kiše zbog udara tajfuna Hagibis.

Očekuje se da će tajfun u subotu udariti južnu obalu ostvara Honšu, gdje se nalazi staza Suzuka, na kojoj se održavaju auto moto takmičenja.

– Ulažu se svi napori da se na minimum svedu sve izmjene u rasporedu. Međutim, bezbjednost navijača, takmičara i svih na stazi Suzuka ostaju prioritet – navodi se u saopštenju Formule 1, prenio je Bi-Bi-Si.

Čelnici Formule 1 pažljivo prate dešavanja, a Јapanska meteorološka agencija navela je da će tajfun Hagibis biti najjači ove godine. Zbog nevremena već su otkazane dvije utakmice na Svetskom prvenstvu u ragbiju. Očekuje se da će vetar dostići brzinu od 160 kilometara na sat. Konačnu odluku o otkazivanju kvalifikacija doneće gradske vlasti, koje imaju obavezu da zatvore stazu i savetuju ljude da ostanu u zatvorenom.

– Prilično je jasno da nećemo moći da vozimo ako tajfun udari ovde – rekao je vozač Ferarija Šarl Lekler.

Do sada su kvalifikacije u Јapanu odložene u dva navrata zbog tajfuna, 2004. i 2010. godine. Oba puta održane su u nedjelju ujutro, uoči trke. Kvalifikacije za trku u Јapanu trebalo bi da se održe u subotu od 8 časova po srednjeevropskom vremenu, a trka je na programu u nedjelju od 7.10.

PODIJELI