Talas vrućina prestaje u srijedu – do vikenda slijedi naglo zahlađenje i kiša

0
1247

Usljed visoke temperature za područje Višegrada i okolnih mjesta danas je bio aktiviran narandžasti meteo-alarm, koji je upozoravao da su prognozirane opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Meteo-alarm za ostali dio zemlje je bio žut, a pali se na 32 stepena Celzijusa, te predstavlja upozorenje za ljude sa lošijim zdravstvenim stanjem i hroničnim bolestima. Danas u 13 časova temperatura je u Višegradu, Banjaluci i Sarajevu bila 33 stepena, a u Višegradu se kasnije očekivalo i da skoči na 36.

“Velike vrućine su zahvatile BiH u proteklih nekoliko dana i zadržaće se do srijede”, kazala nam je danas Ismira Ahmović, meteorolog.

“Od srijede nas očekuje zahlađenje u većem dijelu BiH. Temperature će pasti i do 15 stepeni, tako da već u srijedu očekujemo da u većem dijelu Bosne najviša temperatura bude 28 stepeni. To ne važi za Hercegovinu, ali možemo reći da će i u ovom dijelu zemlje biti malo kiše i da neće biti tako vrelo kao ovih dana”, rekla je Ahmetovićeva.

“Imaćemo poprilično visoke temperature sve do srijede, kada slijedi zahlađenje. Nagli pad temperature će biti propraćen pljuskovima, gramljavinom te velikom vlažnošću vazduha i sigurno može djelovati nepovoljno kod hroničnih bolesnika i meteoropata”, rekao je i Igor Kovačić, meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS. /nezavisne novine/

PODIJELI