NAJNOVIJE OBJAVLJENO

Kusturica: Dodik da nabavi kišobran u bojama zastave RS i raširi u prostorijama Predsjedništva BiH

0

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da je Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik posljednji političar koji ne dozvoljava da mu strane ambasade i trećerazredni činovnici kroje politiku, te da Dodik treba da “napravi specijalan kišobran-zastavu u bojama Srpske, kako njegove kolege u Predsjedništvu ne bi morale da se sapliću o barjak”.

“Utoliko je on svojim kolegama u Predsjedništvu čudo, jer oni vide slobodu pod NATO-om, a Dodik je vidi u odnosu na prošlost i budućnost”, rekao je Kusturica u intervjuu za “Blic”.

Kusturica je ukazao da su Srbi svoju slobodu kroz vijekove osvajali i da je od nikog nisu dobili.

On kaže da su dvije Jugoslavije stvorene kao kompromis u kojima su se najvećim dijelom Hrvati i muslimani borili na neprijateljskoj strani.

“Bez tako stečene slobode koja mu je donesena na tanjiru, ne bi danas Dodikov kolega (u Predsjedništvu BiH Željko) Komšić mogao punih usta prvo da uzvikuje `Tito`, niti bi sada mogao da klikće NATO”, ukazao je Kusturica.

Govoreći o isticanju zastave Republike Srpske u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, Kusturica je rekao da bi Dodik trebalo da “napravi specijalan kišobran-zastavu u bojama Srpske, kako njegove kolege u Predsjedništvu ne bi morale da se sapliću o barjak”.

“Mislim da moj prijatelj (Dodik) treba da napravi jedan specijalni kišobran u bojama zastave Republike Srpske, a platno da bude duple širine. I kada stigne na posao on unese u Predsjedništvo sklopljeni kišobran, a kada uđe u zajedničku prostoriju sa kolegama, onda ga raširi pa se on pretvori u zastavu neslućenih dimenzija”, rekao je Kusturica.

On ističe da bi Dodik kada krene na spavanje u Istočno Sarajevo ili u Banjaluku trebalo da pokupi taj kišobran, jer “tako njegove kolege, Bošnjak i polu-Hrvat građanske orjentacije, neće morati da bazaju po mračnim hodnicima Predsjedništva i sapliću se o barjak”.

“Dakle to je jedno filmsko rješenje. Evo ja ću mu takav kišobran pokloniti za Novu godinu”, rekao je Kusturica.

On je istakao da su pojam “Velika Srbija” patentirali u Londonu, te da je to nastajalo u raspravi o objedinjavanju ili rasprarčavanju teritorija čiji je istorijski cilj uvijek bio da se presječe ruski uticaj na Balkanu.

Kusturica je naveo da je bombardovanje SR Jugoslavije uslijedilo jer Slobodan Milošević nije dozvoljavao da mu se resursi arče, te ukazao da zapadnim korporacijama zato smeta i Rusija, jer je na njenoj teritoriji trećina svjetskih zaliha.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Kusturica je istakao da svijet više nije isti i da je tu nova šansa za darovite političare.

On je ukazao da je pozicija Srbije otvorena i izložena svim mogućim vjetrovima, te da treba vidjeti kakav je kraj aktuelne titoističke politike, u svijetu koji nema ivice, koji je otvoren za novi, vrlo gadan rat.

“Svjedoci smo pomaljanja velike Albanije”, rekao je Kusturica i dodao da bi Velika Britanija, kao što je 1876. i 1916. godine pričala o neumitnosti spajanja Crne Gore i Srbije shvatajući potencijal jednog žilavog naroda, mogla isto da uradi sa Albanijom.

On je naveo da su Srbi kroz istoriju imali samo jednog saveznika – Rusiju, ne zato što su Srbi i Rusi braća, nego, između ostalog i što je to bio njihov interes.

“U tom prostoru, između tih vatri (predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić bi trebalo da odigra na kartu koju mu istorija nalaže. Imamo već dovoljno iskustva da ne smijemo da ispadnemo glupi”, zaključio je Kusturica.

(Srna)

Predstavljamo: Dražen Petrović jedan od najboljih mladih tenisera svijeta

0

Dražen Petrović rođen je 3. novembra 2002. godine u Prnjavoru, a radi se o jednom od najboljih tenisera do 16 godina u Evropi.

Ova 2018. bila mu je izuzetno uspješna jer je stigao i do mastersa Tenis Evrope, turnira osam najboljih tenisera Evrope do 16 godina, gdje je na kraju osvojio sedmo mjesto.

Petrović je 22. igrač na zvaničnoj rang-listi Tenis Evrope od 2.500 rangiranih igrača iz cijelog svijeta u kategoriji juniora do 16 godina. Osim toga, mladi Prnjavorčanin je proglašen za evropskog tenisera s najvećim napretkom u 2018. godini jer je od 1. maja sa 146. mjesta na evropskoj rejs-listi (godišnja lista) za igrače do 16 godina stigao do sedmog mjesta.

U 2018. je osvojio dva turnira Tenis Evrope (Zenica i Veli Lošinj), te igrao još tri finala (Čakovec, Sarajevo i Barselona). Nema sumnje da se radi o vanserijskom talentu i momku koji je budućnost bh. tenisa, i zbog toga je u konkurenciji za najperspektivnijeg sportistu u 2018. godini.

Svečana manifestacija 18. Izbora najboljeg sportiste BiH, u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH, biće održana 17. decembra u kongresnoj dvorani hotela “Holiday” u Sarajevu, s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1.

Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Mirza Teletović, a partner izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

(Nezavisne)

Prnjavorčani u polufinalu kulinarskog takmičenja

0

Među takmičarima iz cijele Republike Srpske, u šestoj sezoni kulinarske emisije “Luk ili med” koja se emituje na ATV televiziji učestvuju i Prnjavorčani Ljubica i Igor Kanjski.

Takmičarski par, inače majka i sin, uspješno su prezentovali svoje kulinarsko umijeće, te su se uspjeli plasirati u polufinale ovog popularnog takmičenja.

“Kroz hranu i priču predstavljamo opštinu Prnjavor. Iako su nam konkurencija bili brojni šefovi kuhinja, uspjeli smo izboriti polufinale. Po našem specijalnom jelu “prnjavorski šaran” svakako da smo bili najzapaženiji”, istakao je Igor Kanjski.

Pored njih, treba naglasiti da je u emisiji učestvovao još jedan takmičarski par iz Prnjavora Štefica i Andrija Svatok.

( Prnjavor.info /Z. A. /)

Vidoviću dupla kruna

0

Na 3.mitigu održanom 8.decembra, budućih šampiona u Beogradu, početak atletske dvoranske sezone bio je izuzetno uspješan za članove Atletskog kluba “Prnjavor” sa tri osvojene medalje dva zlata i bronzom.

Milan Vidović još jednom je dokazao da mu nema ravnog u sprintu na prostorima bivše Jugoslavije. Dvije trke, dva zlata, dva lična rekorda 1.mjesto 60m 7:15, samo 4 stotinke nedostaje za mlađe juniorski rekord Bosne i Hercegovine, dok je i na 200m osvojio 1.mjesto sa 22:36 i poravio lični rekord. Milan je u 2018 godini ispunio normu na 100m i nastupio na Evropskom Prvenstvu u Gyoru.

Pored Milana i ostali članovi Prnjavora ostvarili su dobre plasmane, a izdvojili su se Nikola Petrović sa bronzom u disciplini 1000m, i Đorđe Žunić sa dva četvrta mjesta u kategoriji starijih pionira u sprintu na 60 i 200m.

U narednom periodu očekuje nas još nekoliko dvoranskih takmičenja gdje očekunemo da Milan obori rekord BiH na 60m za mlađe juniore.

(AK Prnjavor)

Građani BiH iz svog džepa daju za zdravstvo više nego pacijenti u Hrvatskoj

0

Više od 800 miliona maraka godišnje izdvajaju građani BiH iz svog džepa za izdatke u zdravstvu. U taj iznos nije uračunat dio koji izdavaju od bruto plata, odnosno doprinosi za zdravstveno osiguranje.

Po zvaničnim posljednjim podacima, ukupni izdaci u zdravstvu u BiH 2016. godine iznosili su nešto više od 2,7 milijardi konvertibilnih maraka, od čega su javni 71 odsto, a ostatak od 29 odsto privatni.

Istovremeno, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Hrvatskoj, članici Evropske unije, samo 18,1 odsto ukupne potrošnje čine privatni izdaci.

Inače, u BiH potrošnja u zdravstvu kontinuirano raste. Tako je 2012. godine bila za oko 290 miliona KM manje nego četiri godine poslije.

Situacija u BiH je takva da se usluge dugotrajne njege, preventivne zaštite i zdravstvene adminsitracije isključivo finansiraju iz javnih izdataka, dok se medicinska sredstva za vanbolničke pacijente u većoj mjeri finansiraju iz privatnih izdataka, odnosno iz direktnih izdataka domaćinstava.

– U BiH najviše novca se izdavaja za bolničko liječenje i za medicinska sredstva za vanbolničke pacijente. Na administraciju i upravljanje zdravstvenim sistemom troši se oko 3,7 odsto, što predstavlja povećanje na prethodnu godinu kada je udio bio tri odsto, a ukupni izdaci su bili manji. BiH treba iznaći način smanjenja troškova u bolničkom liječenju, a jedan od načina je i preventivna zdravstvena zaštita na koju sada trenutno odlazi samo 1,8 odsto od ukupnih izdataka na zdravstvo – navodi se u Izvještaju o razvoju BiH koji je publikovala Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

U izvještaju se podsjeća da je Reformskom agendom predviđen dodatni izvor finansiranja zdravstva – izdvajanje iz akciza i usmjeravanju u zdravstveni sektor.

(srpskainfo.com)

DANAS ISPLATA NOVEMBARSKIH PENZIJA

0

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske počeo je danas isplatu novembarskih penzija za 263.100 korisnika.

U saopštenju Fonda se navodi da se 213.702 penzije isplaćuju korisnicima u Republici Srpskoj, a 49.398 penzija za korisnike van Republike.

Za isplatu penzije potrebno je 88,3 miliona KM u neto iznosu, odnosno 89,4 miliona KM u bruto iznosu.

Prosječna penzija je 366 KM i čini 41,4 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj, a iznos najniže penzije za staž od 40 i više godina je 375 KM.

Za puni staž osiguranja od 40 godina prosječna penzija za novembar je 536 KM, što je 60,7 odsto od prosječne plate u Republici.

Iznos najviše penzije za novembar u Republici Srpskoj je 1.932 KM.

Prihod po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u novembru iznosio je 85,4 miliona KM.

Strukturu korisnika prava za novembar čine starosne penzije sa 56,76 odsto, porodične 28,60 odsto, invalidske sa 14,53 odsto i ostala prava sa 0,10 odsto.

(Srna)

Ovca se šest godina skrivala u pećini da je ne bi ošišali

0

Ovca koja se zove Šrek pobjegla je od svog stada te se sakrivala u pećini šest godina, izbjegavajući tako šišanje.

Kada su je mještani pronašli imala je toliko vune da je bilo teško razaznati da li se uopšte radi o ovci.

Prema riječima njenog vlasnika, kada su je ošišali nakon šest godina imala je dovoljno vune za pravljenje 20 muških odijela.

On vjeruje da je ovca htjela da bude pronađena te da se zato pojavila, te ističe kako je vjerovatno imala problema sa kretanjem, vrućinom i stresom zbog težine, prenosi “Klix.ba”.

Vrijeme – Danas sunčano i relativno toplo, poslije podne naoblačenje

0

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti sunčano i relativno toplo, a poslije podne će uslijediti naoblačenje sa padavinama.

Kiša se očekuje prvo na zapadu i sjeveru, zatim centralnom pojasu.

Na planinama prolazno sa susnježicom, ledenom kišom i snijegom. Na istoku na planinama očekuje se formiranje i porast snježnog pokrivača.

Kiša na jugu lokalno može biti i obilnija.

Maksimalna dnevna temperatura vazduha iznosiće od četiri do devet, na sjeveru i jugu ponegdje i stepen-dva više, na planinama od minus dva, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, u Hercegovini umjerena do pojačana bura, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.