NAJNOVIJE OBJAVLJENO

Naučnici upozoravaju: Vrijeme ističe, Zemlja je naš jedini dom

0

Grupa od 15.000 naučnika iz cijelog svijeta objavila je “upozorenje za čovječanstvo” o opasnostima koja nam prete, objavio je “Independent”.

U pitanju je, naime, ažurirana verzija prvog upozorenja sa 1.700 potpisa, koje je prije 25 godina uputio “Savez zabrinutih naučnika”.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da su se skoro svi problemi koji su tada bili identifikovani samo pogoršali.

Otvoreno pismo je potpisalo 15.364 naučnika iz 184 zemlje.

Čovječanstvo se i dalje suočava sa egzistencijalnog prijetnjom od potrošnje ograničenih resursa od populacije koja se neprestano povećava, a naučnici, mediji i lijenji stanovnici se ne bore protiv toga, ističe se u novom pismu objavljenom u časopisi Bioscience.

Ako se nešto uskoro ne preduzme, doći će do katastrofalnog gubitka bioraznolikosti i neograničenih količina ljudske bijede, ističu u otvorenom pismu.

Od prvog pisma, pa do sada, jedino se poboljšalo stanje rupe u ozonskom omotaču, dok se sve drugo pogoršalo i nema još mnogo vremena da se utiče na stvari. Ima nade, ali čovječanstvo ne radi ni blizu onoga koliko je potrebno, zbog čega uskoro nećemo moći da utičemo na svoju sudbinu, dodaju naučnici.

Osim ukidanja hemikalija koje uništavaju ozon, povećano je korišćenje energije generisane iz obnovljivih izvora. To je daleko nadmašeno ponašanjima koja štete planeti.

“Vrijeme ističe. Treba da shvatimo da je Zemlja naš jedini dom”.

Naučnici takođe upozoravaju da nas očekuju katastrofalne klimatske promjene, masovno izumiranje vrsta, uništenje šuma, nedostatak pijaće vode.

“Čovječanstvo ima drugu šansu. Time što ne zauzdavamo našu nejednaku potrošnju ugrožavamo budućnost, ne shvatamo da je stalni brzi rast populacije osnova mnogih ekoloških i društvenih pretnji”, navode dalje stručnjaci koje predvodi američki ekolog Vilijam Ripl sa Univerziteta Oregon.

“Ne uspjevajući da: na adekvatan način ograničimo rast stanovništva, preispitamo ulogu ekonomija ukorijenjenih u rastu, smanjimo efekat staklene bašte, podstaknemo obnovljivu energiju, zaštitimo staništa, obnovimo ekosisteme, sprečimo zagađenje, zaustavimo gubitak životinjskih vrsta i ograničimo invazivne vrste, zapravo ne uspevamo da preduzmemo neophodne korake za očuvanje ugrožene biosfere”, dodaje se u pismu, prenosi B92.

TANJUG

Naučnici smislili način da poboljšaju pamćenje za čak 30 odsto

0

Tim istraživača sa Univerziteta Južna Kalifornija razvili su “memorijske proteze”, implantate koji bi mogli da poboljšaju ljudsko pamćenje. Njihovo otkriće prezentovano je na Institutu za neurologiju u Vašingtonu.

Uređaj se sastoji od elektroda koje se ugrađuju u mozak i trebalo bi da oponaša prirodne procese pamćenja praveći male električne napone u hipotalamusu, dijelu mozga zaduženom za učenje i pamćenje.

Kako su u pitanju elektrode koje imitiraju uobičajene aktivnosti mozga, naučnici se nadaju da bi mogle da pomognu ljudima sa poremećajima u pamćenju, poput demencije.

Dvadeset dobrovoljaca učestvovalo je u eksperimentu koji je sproveo ovaj tim naučnika. Njima su prikačene elektrode, a zatim im je zadata jednostavna memorijska igra.

Svakom učesniku prikazane su fotografije u kratkoj prezentaciji, a 75 sekundi kasnije njihov zadatak bio je da se prisete onoga što su vidjeli.

Istraživači su zatim, posmatrajući aktivnost neurona, pokušali da ustanove šta se dešava u njihovom mozgu, kako bi saznali koji djelovi mozga su bili aktivni kad su pokušavali da prizovu sjećanje.

U nastavku ispitivanja naučnici su upotrebili implantate na ispitanicima kako bi stimulisali djelove mozga koji su u prethodnom eksperimentu bili aktivni.

Kako je istraživanje pokazalo, ovaj uređaj može da pospješi rezultate testova memorije za 30 odsto. Istraživači se nadaju da će se u budućnosti koristiti u poboljšanju pamćenja, vida i pokreta.

“Ovo do sada još niko nije uradio“, rekao je profesor biomedicinskog inženjeringa Dong Song sa Univerziteta Južna Kalifornija, piše “Biznis insajder”.

(b92.net)

PRNJAVOR-SPORT: Dva zlata i srebro karatistima Ipona

0

Naši takmičari su prošlog vikenda nastupili u Doboju i zabilježili odlične rezultate.

Aleksandar Trivunović je u apsolutnoj kategoriji (kadeti – borbe) uzeo zlato. Ognjen Blagojević je u kategoriji -61kg takodje uzeo zlato i Boris Djurdjević koji je u katama (2005 godište) osvojio srebro. Važno je spomenuti da su naši takmičari u svojim kategorijama imali preko 20 takmičara.

K.K. IPON

Vrtić “Naša radost” Prnjavor: Akcija roditelja na prikupljanju igračaka

0

Roditelji Dječijeg vrtića “Naša radost” Prnjavor, ovih dana su se organizovali kako bi prikupili što više igračaka za polaznike ove predškolske ustanove.

Jedan broj roditelja je već kontaktiran, kako bi svako prema svojim mogućnostima donirao vrtiću igračke, bilo da su nove ili već korišćene, uz izuzetak onih od pliša ili drugog platna.

Ukoliko ste zainteresovani da se priključite ovoj akciji, više informacija možete da dobijete na brojevima telefona 065/957-836 i 065/981-626.

prnjavorski.net

Najčupaviji automobil na svijetu

0

Zvuči nevjerovatno, ali postoji osoba koja je poželjela auto da prekrije pravom kosom. I to je na kraju učinila.

Ime joj je Marija Luča Munjo. Po zanimanje je frizerka i dolazi iz Italije.

Kako bi odala počast svojoj profesiji, odlučila je Fiat 500 da prekrije kosom. I to izvana i iznutra, a jedini dio auta koji nije “čupav” je motor. Za to joj je trebalo oko 150 sati, ali i više od 80.000 evra koliko je platila 100 kg kose iz Indije.

Marija je izuzetno ponosna na svoje djelo, a posebno je sretna jer je njen automobil ušao i u Ginisovu knjigu rekorda. Pritom ju čudi dosta negativnih komentara na račun automobila koji vozi jednom nedjeljno, ali i kojeg je vrlo teško održavati. Svi s dužom kosom znaju šta znači našamponirati 100 kg kose, osušiti je i potom raščešljati.

(Index.hr)

Borio se za srpsku zastavu u Hagu: “Nije mi bila namjera da ikoga provociram”

0

Aleksandar Simić, Holanđanin porijeklom iz Srbije koji je čekajući presudu generalu Ratku Mladiću ispred Haškog tribunala juče raširio srpsku zastavu i izazvao gnjev članova udruženja iz FBiH, rekao je da je imao potrebu da pokaže da postoji i druga strana, da su oba naroda imala žrtve i da Srbi ne mogu biti jedini krivci.

“Nije mi bila namjera da ikoga provociram, ali kada sam vidio transparente sa porukama da je Mladić ratni zločinac i odgovoran za genocid, `pukao mi je film`”, rekao je Simić /22/.

On živi u Roterdamu, gdje studira marketing i komunikacije, a u Hag je došao u nadi da će ući u sudnicu da uživo vidi i možda čak upozna generala Mladića, kome se, kako kaže, oduvijek divi.

“Nisu mi dali da uđem, pa sam ostao ispred da čekam presudu”, istakao je Simić za “Večernje novosti”.

On je rekao da je o generalu Mladiću mnogo slušao od brojne familije koja je iz BiH izbjegla u Loznicu.

“Da nije bilo generala, danas ne bi bilo ni njih. Zato je ova presuda crni dan za Srbe”, rekao je Simić.

Predsjednik Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić pokušala je juče da Simiću otme zastavu, ali je on nipošto nije puštao.

Situaciju je smirio policajac, koji je Aleksandra zamolio da se skloni, iz straha za njegovu bezbjednost i mogući linč, jer je bio jedini koji je došao da podrži Mladića, piše list.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je juče nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

(Srna)

Pozvali Asanža da se ne miješa u poslove drugih zemalja

0

Ekvador je pozvao osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža da se ne miješa u poslove drugih zemalja, nakon što se Španija požalila da on održava kontakte sa secesionistima iz Katalonije.

Vlada Ekvadora saopštila je da će Australijanac i dalje imati politički azil u ambasadi ove zemlje u Londonu.

Predsjednik Ekvadora Lenjin Moreno posjetiće Španiju u decembru, a njegova vlada objavila je saopštenje u kojem se navodi da Asanžovi komentari nisu odraz stavova ovog tijela.

Asanž “ima obavezu da ne objavljuje deklaracije ili se upušta u aktivnosti koje bi mogle da utiču na međunarodne poslove Ekvadora, koje treba očuvati”, navodi se u saopštenju, prenio je AP.

Vlada podsjeća da Ekvador i Španija imaju istorijske i kulturne veze i da se uzajamno poštuju i bilateralno sarađuju, te da između njihovih naroda postoji prijateljstvo.

Španija se prije dvije sedmice žalila zbog toga što Asanž iz Ambasade Ekvadora u Londonu održava kontakte sa liderima Katalonije, koji podržavaju osamostljenje ovog regiona.

Asanž boravi u Ambasadi Ekvadora od 2012. godine.

(Srna)

Ne prihvataju obilježavanje 25. novembra kao “dana državnosti”

0

Obilježavanjem 25. novembra kao “dana državnosti” prijemima u zajedničkim institucijama, koje organizuju bošnjački zvaničnici, krši se Ustav BiH, jer zakonom nisu definisani praznici na zajedničkom nivou, saglasni su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić ističe za Srnu da obilježavanje 25. novembra nije legitimno i legalno, jer nema zakonskog uporišta, niti konsenzusa tri konstitutivna naroda.

“Zakona o praznicima na nivou BiH nema – i sasvim je jasno da obilježavanje 25. novembra i sazivanje prijema u Predsjedništvu BiH nema ustavno, niti zakonsko utemeljenje”, precizira Stevandić.

On navodi da Republiku Srpsku interesuju samo njeni praznici, među kojima je i obilježavanje 9. januara – Dana Republike.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković navodi da bošnjački političari svojim postupcima, među kojima je i obilježavanje 25. novembra, doprinose da BiH što prije nestane.

“Nije pošteno, ustavno, niti zakonski da neko slavi praznik iz prošlosti kojeg smo se svi odrekli devedesetih godina prošlog vijeka. Bošnjaci nelegalno slave 25. novembar i za tako nešto, nažalost, troše zajednička novčana sredstva”, upozorava Višković za Srnu.

On napominje da je nelegalno organizovanje prijema u objektima zajedničkih institucija.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić naglašava za Srnu da Srpska ima Zakon o praznicima i 25. novembar ne priznaje kao značajan datum.

“Uvažavam samo praznike Republike Srpske, a ne neke za koje nema saglasnosti i dogovora u BiH”, kaže Stanić.

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović ne može da vjeruje da nakon 22 godine od završetka ratnih sukoba u BiH Bošnjaci insistiraju na obilježavanju 25. novembra, iako nema dogovora konstitutivnih naroda.

“Nevjerovatno je da insistiraju na ovoj priči, a uradili su sve kako bi srušili Jugoslaviju”, navodi Stevanovićeva za Srnu.

Šef Kluba poslanika NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Krsto Jandrić navodi da je za Srpsku neprihvatljivo obilježavanje 25. novembra.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a – 25. novembar, obilježava se kao takozvani “dan državnosti” u dijelu Federacije BiH /FBiH/, koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.

Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH.

(Srna)