Tegeltija: Pokušaji da se pravosuđe iskoristi za političku prinudu

0
352

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija ocijenio je da se pritiscima na VSTS pokušava uspostaviti kontrola nad ovom institucijom i cijelim pravosudnim sistemom, kako bi bio korišten za političku prinudu ili prijetnju.

Tegeltija je naveo da je očigledno da VSTS od kraja 2016. godine i izbora predsjednika Suda BiH trpi snažne pritiske i udare, te da se tako pokušavaju diskreditovati kako članovi, tako i kompletan VSTS.

“U stvari se radi o udarima kojima se pokušava uspostaviti kontrola nad VSTS-om i cijelim pravosudnim sistemom, kako bi se mogao koristiti za političku prinudu ili prijetnje na političkoj sceni u BiH”, rekao je Tegeltija za “Glas Srpske”.

On je podsjetio da se u deklaraciji SDA kao programski cilj postavlja reforma VSTS-a, kojem se na teret stavlja “optuživanje bošnjačkih generala” i “trend uklanjanja Bošnjaka sa rukovodećih pozicija u pravosuđu”.

Prema njegovim riječima, u tu svrhu koriste se politički kontrolisani i usmjereni mediji koji skoro na svakodnevnoj bazi izbacuju poneku kvaziaferu u pravosuđu da bi se stvorila slika o VSTS-u kao organu koji je nekompetentan i koji treba mijenjati.

“U tom kontekstu treba posmatrati sve ovakve pokušaje kroz različite izjave i napise o fabrikovanim aferama u pravosuđu. Nažalost, takav pristup naišao je na plodno tlo i sada imamo situaciju u kojoj mi svakodnevno nešto moramo da objašnjavamo, demantujemo i slično”, naveo je Tegeltija.

On je izrazio uvjerenje da je dovoljno veliki broj pametnih ljudi koji su u stanju da prepoznaju i adekvatno odgovore na ovakvu kampanju, koja za krajnji cilj ima pravosuđe kao politički alat za rješavanje političkih problema u BiH.

(Srna)

PODIJELI