Tegeltija: Usvajanjem budžeta mogao bi biti formiran fond pomoći

0
359

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija pozdravio je usvajanje budžeta BiH, posebno jer bi mogao biti formiran fond za pomoć onima koji su pretrpjeli veliku štetu zbog epidemije virusa korona.

– BiH se uspješno bori da sačuva ekonomiju, životni standard građana i spasi radna mjesta koliko se to može. Mi smo u ozbiljnoj krizi koja ne pogađa samo BiH, nego cijeli svijet -rekao je Tegeltija i dodao da je u prvom redu briga za zdravstvenu zaštitu društva, a zatim za ekonomiju i privredu.

Prema njegovim riječima, postoji nekoliko modela kako dodijeliti ta sredstva.

– Gledaćemo da pomognemo i onim oblastima koje su nekako ostale po strani u ovim momentima, a takođe se suočavaju s krizom – mediji, kultura, sport… Vidjećemo kolika će ta sredstva biti – rekao je Tegeltija za “Dnevni avaz”.

Predsjedavajući Savjeta ministara konstatovao je da “sada svi oni koji su izgovore za neodržavanje izbora tražili u neusvajanju budžeta više nemaju nijedan argument zbog čega ne bi trebalo održati izbore”.

– Kao što sam i ranije govorio, budžet BiH nema problema da planira 4.187.000 KM za finansiranje lokalnih izbora, a sve ostalo je na Centralnoj izbornoj komisiji – dodao je Tegeltija.

Govoreći o video-samitu Atlantskog savjeta iz Vašingtona, na kojem su učestvovali i lideri zemalja zapadnog Balkana, Tegeltija je rekao da je to bila dobra prilika da se razmijene mišljenja o nalaženju najboljih odgovora na krizu prouzrokovanu virusom korona koja je pogodila ne samo BiH i zemlje regiona, već i EU i cijeli svijet.

– Procjene međunarodnih finansijskih organizacija u vezi sa krizom prouzrokovanom pandemijom virusom korona nisu nimalo optimistične i stalno se mijenjaju s obzirom na to da je pandemija i dalje u toku i da je vrlo teško procijeniti do kada će trajati – istakao je Tegeltija.

On je dodao da je evidentno da je globalna ekonomija usporena, u znatnoj mjeri je otežan i smanjen protok ljudi, robe, usluga i kapitala, te da ovakva situacija zahtijeva od ljudi koji su odgovorni za ekonomiju svojih zemalja brzu i odlučnu reakciju kako bi se oporavila privreda i vratila radna mjesta.

Prema njegovim riječima, za BiH i sve zemlje zapadnog Balkana veoma je važno koliko će pandemija trajati u zemljama EU, jer su EU i zemlje Zapadne Evrope najvažnije tržište BiH i regiona.

– Ekonomske posljedice epidemije virusa korona trajaće nekoliko godina i ekonomski oporavak regiona moguć je uz snažnu i koordinisanu regionalnu saradnju i ekonomsku integraciju, te uključivanjem u globalne lance vrijednosti s ciljem priključivanja jedinstvenom evropskom tržištu – rekao je Tegeltija.

Ističući da Savjet ministara mora biti mjesto donošenja odluka i na kojem zbog političkih tema ne smiju biti blokirana pitanja od životnog značaja za BiH, Tegeltija je konstatovao je razumljivo da, kada je riječ o imenovanju direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje, postoji interesovanje ko će njima rukovoditi ubuduće s obzirom na važnost tih institucija.

– Mislim da će pregovori o imenovanju rukovodilaca u tim institucijama trajati duže nego za ostale pozicije – zaključio je Tegeltija.

/Srna/

PODIJELI