Telefonske prevare: Ko se javi na poziv iz ove ostrvske države grdno će da se pokaje

0
795
Korisnici koje naizgled poziva neko iz Slovenije, pa čak i Estonije možda bi mogli i da pomisle da ih neko zaista zove iz ovih zemalja, ali oni kojima se na ekranu ukaže ime ostrvske državice Vanuatu, koja se smatra jednom od najmanje bezbjednih u svijetu, mogu samo da se zbune, nasmiju ili da požure da proguglaju gdje se ona, zapravo, nalazi.

Zanimljivo je, ipak, da ova zemlja u južnopacifičkom arhipelagu, od oko 280.000 stanovnika, ima jake odnose sa Evropskom unijom (kao bivša kolonija), ali i Kinom, a nedavno je došla u žižu interesovanja i u regionu, jer je ovog ljeta prvi put uspostavila diplomatske odnose sa Srbijom.

Telekom operateri u BiH već su, podsjećamo, upozorili da se na ovakve pozive ne treba javljati, niti ih uzvraćati, jer se radi o pokušajima prevare.

A prevaranti su ovog ljeta ponovo aktivni i u slanju SMS poruka u kojima korisnike mole da im dopune račune, jer im je auto stao negdje na autoputu ili su ostali bez novca na računu za vrijeme ljetovanja.

Operateri apeluju da korisnici koji prime pozive ili poruke sa neobičnih ili neuobičajenih brojeva, to njima i prijave, kako bi mogli da blokiraju te brojeve.

Proteklih godina korisnici telekom operatera primali su pozive iz Afrike i drugih kontinenata, a nakon prijava telekom operateri su blokirali uzvratne pozive ka određenim brojevima.(srpskainfo)

PODIJELI