Terorista sa Novog Zelanda prije dvije godine preko Trebinja ušao u BiH

0
418

Terorista Brenton Tarant koji je u krvavom pohodu u petak ubio 49 osoba u džamiji na Novom Zelandu nalazio se na teritoriji Bosne i Hercegovine u januaru 2017. Godine.

Prema saznanjima portala Klix Brenton Tarant je ušao u Bosnu i Hercegovinu iz Crne Gore, tačnije na Graničnom prelazu Zupci početkom januara 2017. godine.

Trenutno nije zvanično poznato da li se i koliko dugo zadržao na teritoriji naše zemlje. To bi, prema trenutnim informacijama, mogle znati hrvatske policijske agencije ukoliko se Tarant iz BiH kretao u pravcu Hrvatske.

Prema informacijama hrvatskog portala 24sata, Tarant je u Hrvatsku ušao kopnenim putem 4. januara 2017. godine, a odletio je iz Zagreba 18. januara. Većinom je boravio po hostelima, a navodno je obišao Poreč, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Zagreb.

Ukoliko se uzme u obzir datum ulaska u BiH i ulaska u Hrvatsku može se zaključiti da je Brenton Tarant boravio više od jednog dana na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Bugarski mediji, pozivajući se na istražne organe, objavili su juče informaciju da je Tarant boravio u toj zemlji krajem prošle godine, a da je na tom putu po Balkanu prošao i kroz Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

On je navodno bio strastveni avanturista kojem je bila jedna od velikih životnih želja da upozna kulturu i običaje balkanskih naroda.

Australijanac Tarant je jutros doveden na sud u bijeloj zatvorskoj odjeći te s lisicama na rukama, a izrečena mu je jedna tačka optužnice koja se odnosi na ubistvo. Očekuje se da će optužnica biti uskoro proširena.

Tarant je započeo napad ulaskom u džamiju i pucao je prema vjernicima oko pet minuta. Potom je automobilom došao do druge džamije gdje se pucnava nastavila. Jedan od vjernika je uspio razoružati Taranta koji je potom pobjegao u automobil, a nakon toga je uhapšen.

klix

PODIJELI