Test zimskih guma 2019. – Kleber neočekivano u vrhu

0
463
Koje zimske gume izabrati? To je pitanje s kojim se susreću mnogi vozači, a odgovor je ponudio komšijski Hrvatski autoklub (HAK) sa svojim partnerima opširnim testom čak 31 modela guma.
Hrvatski autoklub i njegovi partneri u očekivanju hladnijeg vremena testu su podvrgli zimske gume u dvije različite dimenzije (185/65 R15 T i 205/65 R16C T) namijenjene različitim tipovima vozila.

Na tradicionalnom testu zimskih guma koji provodi HAK sa svojim partnerima ovom prigodom se našla jedna izuzetnopopularna dimenzija (185/65 R15 T) i jedna nešto rjeđe zastupljena dimenzija (205/65 R16C T). Naime, manje pneumatike koristi vrlo širok spektar vozila iz B i C segmenta, kao što su Hyundai i20/i30, Kia Rio/Ceed/Stonic, Renault Clio/Kangoo/Zoe, Opel Adam/Corsa/Astra, Citroen C3/Berlingo/Nemo, Alfa Romeo Mito, Seat Ibiza, VW Polo (test–vozilo)…, dok su veći pneumatici s ovoga testa namijenjeni kombi i lakim privrednim vozilima, poput Ford Transita, Renault Traffica, Opel Vivara, Mercedes Vita, VW T6 (test–vozilo)… Krenimo redom!

U manjoj dimenziji (185/65 R15 T) analizirano je 16 guma, od kojih ni jedna nije zaslužila najvišu ocjenu – izvrstan! Tri su gume vrlo preporučljive, njih čak deset je preporučljivo, jedna se djelimično preporučuje, a dvije se ne preporučuju. Od tri najbolje ocijenjene gume, dvije dolaze iz tvornica premium brandova – Dunlop (pobjednik) i Pirelli, kojima se priključio Kleber. Preostala tri top-proizvođača nisu se našla u tom odabranom društvu zbog laganih podbačaja na ledu (Continental) i snijegu (Michelin i Goodyear). Od ostalih, Sava se samo djelimično preporučuje zbog priličnog kiksa na suhom, dok se Toyo i novak na tržištu Davanti ne preporučuju zbog ozbiljnih propusta na snijegu (Toyo) i mokrom (Davanti).

Analizirajući gume po kategorijama, na suvom se najbolje osjeća Kleber, kojeg na maloj udaljenosti slijedi stabilna sedmorka u sastavu Michelin, Dunlop, Pirelli, Continental, Hankook, Goodyear i Viking.

Falken, Gislaved i Kumho su nešto slabiji, a Vredestein, Nokian i Toyo su osjetno slabiji. Na dnu su britanski Davanti i Sava, pri čemu je posljedni proizvođač upravo zbog lošeg testa na suvom zaradio najslabiju ocjenu koja glasi – djelimično se preporučuje. Najveći problem Davantijevih i Savinih guma je definitivno slabo prijanjanje uz podlogu, što u kritičnim situacijama rezultira podupravljanjem i preupravljanjem, pa je vozilo izuzetno teško ustabiliti.

Međutim, još više zabrinjavaju rezultati tijekom vožnje koja nije ni blizu limita, gdje ove dvije gume takođe ne briljiraju. Mala utjeha za Davanti stiže tek s testa kočenja na suvom (100 – 3 km/h), gdje je ovaj proizbođač s najkraćim zaustavnim putem od 39,1 metar za otprilike šest metara bolji od najslabijeg Gislaveda.

Na mokrom, pak, čak polovica od ukupno 16 guma nije pokazala nikakve slabosti. Pobjednik ovoga dijela testiranja je Continental, kojeg s vrlo malim zaostacima prate Dunlop i Goodyear, a tek za nijansu manje kvalitetni su Kleber, Pirelli, Hankook, Michelin i Falken. Među zadovoljavajućom sedmorkom su Toyo, Vredestein, Kumho, Sava, Nokian, Gislaved i Viking, koje je plasmana u viši razred koštalo uglavnom slabije prijanjanje uz podlogu prilikom kočenja i slabije bočno prijanjanje. Na samom kraju ovog ‘vlažnog’ redoslijeda je ponovno Davanti, koji se po kiši definitivno ne preporučuje, prvenstveno zbog značajne mogućnosti akvaplaninga, a onda i zbog čak 10 metara slabijeg rezultata u kočenju od pobjednika Michelina.

Baš kao na mokrom, i na snijegu je tačno polovica proizvoda, tj. osam guma, ispunila očekivanja. Letvicu su najviše postavili Dunlop i Sava (posebno dobri u bočnom prianjanju uz podlogu), koje s minimalnim zaostacima slijede Nokian, Continental, Pirelli, Kleber, Hankook i Viking. Upravo je slabiji bočni grip u zavojima pokrivenim snijegom razlog zašto je šestorka u sastavu Vredestein, Gislaved, Michelin, Falken, Goodyear i Kumho (pogotovo posljednja dva) smještena u nižu kategoriju te se samo – preporučuju (nisu vrlo preporučljivi kao ‘snježna’ osmorka s vrha). Na kraju je već tradicionalno Davanti, a ovoga puta još gori je Toyo.

Na ledu su se dogodila dva velika iznenađenja. Prvo, najbolje rezultate je ostvario dosad najgori – Davanti. I drugo, među čak 13 guma koje se vrlo preporučuju, nije se našao favorizovani Continental. Štaviše, slabiji na skliskoj i smrznutoj podlozi je samo Falken. Ujedno, to je Continentalu jedini minus na cijelom testiranju, koji ga je koštao i sveukupne pobjede.

Analizirajući samo potrošnju goriva, najštedljivije gume su sveukupno najbolja – Dunlop i sveukupno najlošija – Davanti. Najveći potrošač je, Michelin.

I konačno, na testu trajnosti guma najboljim se pokazao najveći potrošač goriva – Michelin, koji je postigao gotovo 50% bolji rezultat od najslabijeg Nokiana (33.200 km/16.900 km).

U većoj dimenziji (205/65 R16C T) namijenjenoj kombi i lakim privrednim vozilima, pobjedu je u konkurenciji 15 proizvođača guma odnio Continental, ispred Pirellija i Michelina. Dakle, vrh je okupirala premium trojka, no ni ona nije prošla bez problema, pa je njihova ukupna ocjena samo – preporučuje se (niko nije izvrstan niti vrlo preporučljiv). Osam guma se preporučuje (Vredestein, Goodyear, Falken, Bridgestone, Kumho, Matador, Uniroyal i Yokohama), a čak četiri ne preporučuju (Sava, BF Goodrich, Goodride i Maxxis).

Međutim, da ove brojke ne bi bile oslikane isključivo sivim tonovima, komparativni rezultati s nedavnim testiranjem ljetnih guma u ovoj dimenziji govore da su na mokrom i generalno gledano zimske gume ipak značajno bolje. Lošije su jedino po pitanju trajnosti, i to – znatno!

U vožnji po suvom većini guma nedostaje preciznosti. Na zakretanje volana djeluju s malom vremenskom odgodom, zbog čega je i otežana stabilizacija vozila jednom kad ispadne iz ravnoteže. Zbog toga su značku ‘vrlo preporučljivo’ zaslužili samo Continental, Pirelli i Maxxis (ujedno, ukupno gledano, najgora zimska guma na testu zbog teškog podbačaja na – snijegu).

I na mokrom je najbolji Continental, no ovoga puta bez konkurencije. Većina ostalih bila je solidna na poljima prianjanja uz podlogu, kočenja i ponašanja u zavojima, ali su se gotovo svi mučili s akvaplaningom. Što ne treba čuditi, jer ove gume moraju biti konstruirane za različite količine tereta, puno veće nego kod običnih putničkih automobila.

Na snijegu su vrlo uvjerljivi samo Uniroyal i Michelin, što je premalo za zimske gume. Continental se pomalo mučio s kočenjem, a ostali uglavnom s bočnim silama u zavojima prekrivenim bijelim pokrivačem. Na ledenoj podlozi su najbolji bili Falken, BF Goodrich i kanadski Goodride (ujedno i najštedljivija guma), dok je najgori bio sveukupni pobjednik – Continental.

Po pitanju trajnosti, najviše kilometara izdržao je Falken (40.000 km), ali nekog posebno razloga za otvaranje šampanjca nema jer je to otprilike dvostruko slabiji rezultat od najbolje ljetne gume ovih dimenzija i namjene (Sava Trenta 2/81.000 km). Osim na ledu, Continental nije blistao ni na području izdržljivosti pa u zaključku možemo reći da se radi o najboljoj zimskoj gumi za vozače kombija i lakih privrednih vozila koji godišnje ne prelaze previše kilometara.

Izvor: HAK

PODIJELI