Tiha apokalipsa: Svici više ne svijetle, “ugasili” su ih ljudi

0
496

Širom svijeta svici svojim svjetlucavim tijelima osvjetljavaju noć, ali naučnici sada upozoravaju da je njihova “magija” ugrožena i da buduće generacije možda nikada neće imati priliku da jure po dvorištu za ovim sićušnim bićima.

Glavni razlog zbog kog se smanjuje broj pripadnika neke vrste je gubitak staništa, a svici su ugroženi jer su im potrebni posebni uslovi kako bi ispunili svoj životni ciklus, tvrde naučnici sa Univerziteta Tafts u Masačusetsu, koji su sproveli istraživanje, prenose mediji.

Na primjer, jednoj vrsti svitaca iz Malezije, poznatoj po sinhronizovanom svjetljenju, potrebne su šume mangrova kako bi se razmnožavali u ovom području, ali su ovdje zasađene plantaže palminog ulja.

Istraživače je iznenadilo kada su ustanovili da je rasvjeta takođe uzrok izumiranja svitaca. Vještačko svjetlo koje potiče od ulične rasvjete, reklama i svjetlosti koja se širi sa prozora stambenih zgrada, pogubno djeluje na njih.

– Osim što im remeti prirodan bioritam, vještačko svjetlo utiče na njihove rituale tokom parenja – napominje Avalon Ovens, jedan od koautora studije.

Većina svitaca se oslanja na bioluminiscenciju – hemijsku reakciju svoga tela koja im omogućava da svojim svetlom privuku partnera, a prevelika količina vještačkog svjetla remeti ovaj proces.

Profesor biologije Dejv Goulson na Univerzitetu u Saseksu, ističe da su pesticidi jedan od glavnih uzroka što je sve manje svitaca. Naučnici su i inače ustanovili da je u toku “tiha apokalipsa” u svijetu insekata, jer se već 41 odsto nalazi pred istrebljenjem.

U Јapanu, Tajvanu i Maleziji već duže vrijeme izleti na kojima se posmatraju svici privlače sve više turista. Masovne turističke ture uz reke blizu šuma mangrova u Tajlandu dovode do rušenja stabala i erozije rečnih korita, što dodatno uništava prirodna staništa ovih svjetlećih bića.

/B92/

PODIJELI