Timošenko osporava izlazne ankete, tvrdi da je druga

0
344

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, kandidat na predsjedničkim izborima, dovela je večeras u pitanje rezultate izlaznih anketa koje pokazuju da ona nije dobila dovoljno glasova za ulazak u drugi krug.

Nekoliko izlaznih anketa je pokazalo da u drugi krug idu komičar Volodimir Zelenski i aktuelni predsjednik Petro Porošenko.

Iz štaba Timošenko tvrde da je ona, prema njihovim izlaznim anketama, na drugom mjestu.

Timošenko je, na konferenciji za novinare po zatvaranju biračkih mjesta, pozvala svoje pristalice da se upute ka glasačkim mestima da bi obezbijedili pošteno prebrojavanje glasova, prenosi AP.

Zelenski je, prema anketama, osvojio 30,4 odsto glasova, dok je na drugom mjestu aktuelni predsjednik Petro Porošenko sa 17,8 odsto osvojenih glasova, prenose agencije.

Bivša premijerka Julija Timošenko je na trećem mjestu sa podrškom 14,2 odsto glasača.

Ovo su izlazne ankete bazirane na skoro 18.000 ispitanih sa oko 400 glasačkih mjesta.

Na izborima je snagu odmerilo 39 kandidata, a ankete uoči izbora su ukazivale da Zelenski, glumac koji igra predsjednika u popularnom komičnom TV serijalu, ima najveću podršku birača.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, za njim slede Porošenko i liderka opozicije, bivša premijerka Julija Timošenko.

Istraživanja su pokazala da nijedan od kandidata neće uspjeti da osvoji 50 odsto plus jedan glas, tako da je gotovo izvjesno da će 21. aprila biti održan drugi izborni krug, sa dva najbolje plasirana kandidata.

Kako navodi AP, Ukrajinci biraju predsjednika za kojeg se nadaju da će zemlju od 42 miliona ljudi izvući iz krize, uključujući endemsku korupciju, naizgled nerješiv rat s proruskim snagama na istoku zemlje i ekonomiju koja je u problemima.

Drugi krug predsjedničkih izbora biće održan 21. aprila.

PODIJELI