“Tkanica” obilježava 10 godina postojanja: Tokom vikenda Sajam rukotvorina i jesenjih plodova (VIDEO)

0
310

Udruženje žena “Tkanica” iz Prnjavora već deset godina čuva tradiciju svojih baka i majki sa područja Prnjavora  i mlađim generacijama prenosi znanje veza i ručnog rada.

Predsjednica udruženja Ljubica Moravac kaže, tokom prve decenije bilo je i uspona i padova. Kažu, od 2013. godine udruženje je bilo smješteno na nekoliko lokacija, okupljalo manji ili veći broj žena, ali cilj je i danas deceniju kasnije, ostao isti.

“Naš cilj je promovisanje ručnih radova, otimanje od zaborava tradicionalnih tehnika veza i pletenja, ali i naučiti mlade da nešto novo nauče. To kada postignemo, znači da smo uspjeli”, kaže predsjednica  Udruženja žena “Tkanica” Ljubica Moravac.

U novim prostorijama “Tkanica” je nedavno održala i prvu radionicu veza  sa članicama i gostima. Cilj im je kažu naučiti članice izradu veza na vunenim materijalima.

“Mislim da će nam se sugrađanke pridružiti, bez obzira na starosnu dob. Već sada ima dosta zainteresovanih, žene se sve češće odlučuju da svoje slobodno vrijeme iskoriste za ručni rad”, priča Ljubica.

Najbolji način da obilježe prvu deceniju postojanja jeste kroz dvodnevnu manifestaciju planiranu za 28. i 29. oktobar u Prnjavoru.

“Za subotu smo planirali Sajam rukotvorina u Centru za kulturu u Prnjavoru od 12 do 16 časova. Osim naših radova, na sajmu ćemo predstaviti  starije radove, koje smo dobili na poklon od naših sugrađanki. U nedjelju, u istom terminu ćemo biti u Centru za kulturu gdje će biti izloženi plodovi jeseni. Biće zaista šaroliko, i plodovi u teglama, slatki, slani i kiseli. Sajmovi su prodajnog karaktera, pa će sugrađani imati priliku da kupe naše proizvode”, pojašnjavaju iz “Tkanice”.

Udruženje žena “Tkanica” prvu deceniju postojanja obilježiće u subotu sa gostima i ljudima koji su svih 10 godina pomogli i podržali rad “Tkanice”.

 

 

PODIJELI