TOKOM PROŠLOGODIŠNJIH PRAZNIKA POVRIJEĐENA DVA MALOLJETNIKA U Srpskoj od sutra kreće akcija “Petarde nisu igračke”

0
346

S ciljem obilježavanja predstojećih praznika u mirnom i bezbjednom okruženju, MUP RS i ove godine sprovodi akciju pod nazivom “Petarde nisu igračke“ koja će trajati od 15. decembra ove godine do 15. januara 2021. godine, saopštili su iz ovog ministarstva.

Pripadnici MUP RS će, u saradnji sa nadležnm opštinskim inspekcijskim službama, kontrolisati prevoz pirotehničkih sredstava, kao i rada prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehnička sredstva. Takođe, policijski službenici MUP RS će ostvariti saradnju sa predstavnicima lokalne zajednice, direktorma i pedagozima prosvetno-obrazovnih ustanova, učeničkim i roditeljskim vijećima, te lokalnim institucijama i nevladinim organizacijama, s ciljem zajedničkog djelovanja na suzbijanju zakonom kažnjivih pojava iz ove oblasti – kažu u MUP RS.

Podsjećaju ida se pirotehnički proizvodi za zabavu drugog razreda (mali vatrometi, petarde, rimske svjećice, mali vatrometni bicikli, fontane, bengalske baklje, rakete i drugi slični proizvodi), mogu prodavati u maloprodaji samo osobama starijim od 18 godina, i to od 15. novembra tekuće godine do 30. januara naredne godine.

– Pirotehničke proizvode za zabavu mogu koristiti i osobe starija od 16 godina, ali pod nadzorom roditelja, odnosno staratelja, dok je zabranjena upotreba pirotehničkih proizvoda za zabavu drugog razreda u zatvorenim prostorijama, kao i u prostorijama gdje se okuplja veći broj osoba. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, policijski službenici održaće u prosvjetno-obrazovnim ustanovama uz poštovanje svih preporučenih mjera kraća predavanja prilagođena za djecu, a koja su najugroženija kategorija, kojima će biti obuhvaćena navedena problematika – naglašavaju u MUP RS.

Podsjećju da su, usljed nesturučne upotrebe pirotehike, tokom prošlogodišnjih praznika povrijeđene dvije maloljetne i jedna punoljetna osoba.

Ministarstvo apeluje na sve građane da se pridržavaju važećih zakonskih odredbi s ciljem cilju stvaranja bezbjedne i ugodne atmosfere za proslavu praznika.

– Takođe, napominjemo da će sva nezakonita upotreba pirotehnike i vatrenog oružja biti sankcionisana u skladu sa Zakonom – poručuju iz MUP RS.

/Srpskainfo/

PODIJELI