Tokom vikenda život na paklenih 60 stepeni!

0
1355

Region očekuje paklene vrućine s temperaturom do 40 stepeni, a naredna tri dana biće najvrelija u 2015. godini.

Gotovo čitava BiH je pod crvenim meteoalarmom, a jedino se na prostoru Foče, Višegrada i Livna mogu očekivati nešto podnošljiviji uslovi.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske saopšteno je da se očekuje vedro i toplo jutro, osim krajnjeg istoka gdje će biti umjerene oblačnosti.

Tokom dana biće sunčano uz malu ili umjerenu oblačnost i veoma vruće, te sparno.

Poslije podne ponegdje su mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjeren, a najviša dnevna temperatura od 33 do 40 stepeni Celzijusovih.

Temperatura u 8 časova: Istočni Drvar 14, Šipovo 17, Bjelašnica i Kupres 18, Gacko, Srebrenica, Rudo, Sokolac i Bugojno 19, Kalinovik, Foča, Čemerno, Novi Grad, Kneževo, Ivan-sedlo i Jajce 20, Han Pijesak, Ribnik, Nevesinje, Mrkonjić Grad, Bihać, Sanski Most i Sarajevo 21, Višegrad, Livno 22, Prijedor 23, Tuzla 23, Bileća, Zenica 24, Mrakovica, Srbac, Banjaluka, Bijeljina 25, Doboj, Neum 26, Trebinje, Gradačac 27, Mostar 28 stepeni.

Padavine u protekla 24 časa izmjerene u 8 časova: Višegrad 7,2, Šipovo 8,1 i Ribnik 8,2 litra po metru kvadratnom.

Na meteorološkom alarmu Srbija je obilježena oker bojom, što znači da su vremenske prilike opasne.

“Subota i nedelja će biti najtopliji dani ove godine, sa sličnim temperaturama kao 7. i 8. jula, kad su zabeležene jake vrućine. Čak će sada za vikend biti toplije za stepen i po nego tih dana. To znači da će temperatura na području Srbije iznositi od 36 do 39 stepeni. Početkom sledeće nedelje živa u termometru će se spustiti za stepen-dva, ali će i dalje biti toplo”, kaže za Kurir Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ.

Međutim, pomenute temperature su one zvanične, koje se mjere na poseban način. Međutim, mnogo je vrelije kad ste direktno izloženi suncu.

Todorović ističe da treba razlikovati temperaturu vazduha i temperaturu koja se izmjeri pod sunčevim zracima.

“Direktno na suncu termometar može da izmeri i 60 stepeni, ali to nije temperatura vazduha, već temperatura materijala, stakla samog termometra. Postoje propisi i standardi za merenje temperature vazduha i isključivo su oni relevantni. Dakle, prilikom merenja meteorološka kućica mora biti okrenuta prema severoistoku, da teren bude travnat, a trava pokošena. Građani ne proučavaju fiziku i meteorologiju da bi mogli sami da izmere temperaturu vazduha. Logično je da minimum petnaestak stepeni bude toplije na suncu nego u hladu jer je ljudsko telo materijal koji se zagreva”, ističe on.

Visoke temperature potrajaće sve do Svetog Ilije, 2. avgusta, kada se očekuju prvi lokalni pljuskovi, najavljuje za Blic meteorolog Časlav Stanojević.

“Prve kiše se očekuju za Svetog Iliju. Te kiše su jako bitne za useve, posebno za kukuruz i šećernu repu. Ali padavine neće pogoditi celu Srbiju, već će se pljuskovi javljati lokalno”, kaže Stanojević.

Crveni meteo-alarm označava vrlo opasno vrijeme, da se mogu očekivati opasne pojave takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbjednost ljudi i životinja. Ljekari savjetuju izbjegavanje sunca u najtoplijem dijelu dana, kao i češće uzimanje tečnosti i konzumiranje lagane hrane./Nezavisne novine/.

PODIJELI