Tomaš: 2018. godina u znaku novih projekata

0
590

Budžetom koji je u 2017. godini iznosio 13 miliona i 813 hiljada KM  uspjeli smo sprovesti u djelo sve planirane aktivnosti, iako ono što karakteriše ovaj budzet je da porez na PDV nije ostvaren planiranom dinamikom. Napomenuo bih da je iznos budžeta usvojen rebalansom na predposljednjoj skupštini” kazao je načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, gostujući u emisiji Radio  Prnjavora “Razgovor s povodom”.

Početkom godine značajno je povećan iznos sredstava za podsticaje u poljoprivredi,  sredstva za stipendije, sport i nevladine organizacije, a  istovremeno je zadržano redovno funkcionisanje svih budžetskih korisnika.

Sanacija ulica, izgradnja pješačkih staza, početak gradnje kružnog toka…

-Dugujem zahvalnost Vladi RS jer su nam obezbijedili određeni dio sredstava potrebnih za sprovođenje investicija koje smo uradili na području opštine Prnjavor. U samoj gradskoj zoni urađeno je mnogo toga, a tako ćemo nastaviti i narednog perioda-poručio je načelnik Tomaš. Od investicija koje smo uradili u 2017.godini su izgradnja pješačkih staza na tri lokacije, počeli smo gradnju kružnog toka na ulazu u grad. Zahvalan sam  JP “Putevima RS” koje finansira gradnju ovog kružnog toka u vrijednosti od 266.000 KM, a zajedno sa rješenjem imovinsko pravnih odnosa koje je finansirala opština Prnjavor, ukupna vrijednost ovog projekta je oko 350.000 KM.

– JP Putevi RS saniralo je i dvije gradske ulice i to ulicu Savka Jenjića i Vlade Vinčića, a vrijednost tih radova je oko 180.000 KM i predstavlja takođe značajnu pomoć našoj lokalnoj zajednici, jer zbirom ove dvije investicije dobijamo cifru blizu 600.000 KM.

Tomaš je dodao i da je iz budžetskih sredstava sanirana i ulica kod gradskog trga, a postavljena je i LED rasvjeta, čime je gradski trg i uži centar grada dobio sasvim drugačiji izgled.

Na samom početku godine realizovana je i asfaltiranje ulice Save Kovačevića, a od građana dobijamo signale da je prioritet u narednom periodu rekonstruisati ulicu kod gradskog groblja-rekao je Tomaš. Načelnik je tokom gostovanja u emisiji rekao i da će jedna od prioritetnih ulica za rekonstrukciju biti i ulica od Cvijetine pekare do Tasine pumpe, u dužini dva kilometra. “Ulica je u veoma lošem stanju i mislili smo da je presvučemo novim asfaltom i ove godine u dogovoru sa “Putevima RS” ali zbog veoma velikog broja prekopa zbog loših vodovodnih i kanalizacionih instalacija, moramo prvo riješiti  nove instalacione mreže, zatim ivičnjake pa tek onda da se ulica presvuče novim asfaltom i dobije izgled kakav zaslužuje. Takođe smo planirali da uradimo LED rasvjetu u ulici Veljka Milankovića u 2018.godini, a ovaj projekat je vrijednosti oko 70.000 KM i pristupićemo njegovoj realizaciji.

-Po mjesnim zajednicama smo radili tamo gdje smo imali  sredstva vezana za šume, odnosno gdje su izvlačeni šumski sortimenti, a sledeće godine imaćemo na raspolaganju oko 400.000 KM i siguran sam da će biti urađeni mnogo značajniji poslovi nego ove godine. Sredstva od autoputeva u zoni gradnje autoputa biće takođe iskorišćena za sanaciju lokalnih puteva, prije svega onih koja se koriste za izgradnju autoputa. Svjedoci smo da je JP “Autoputevi  RS” već saniralo tri putna pravca. Od Vijake do jezera Drenova je saniran dio puta, a biće  saniran ponovo kada bude završena gradnja autoputa, a druga dva puta su sanirana u Štrpcima, takođe kao posljedica gradnje autoputa.

Istakao bih da ovim velikim projektom, odnosno gradnjom auto puta, opština Prnjavor dobija velike razvojne mogućnosti i razne prednosti koje moramo iskoristiti- rekao je načelnik.

Budžet

Dokument Nacrta budžeta za 2018. godinu je bio dostupan i privrednicima preko Privrednog savjeta i građanima na uvid, a ovo je prvi put da je opština Prnjavor budžet usvojila prije 15. decembra. Iznos budzeta je 21,2 miliona KM. Uvjeren sam da ćemo našim inicijalnim sredstvima uspjeti privući i neke međunarodne donatore, a prije svega mislim na sredstva za izgradnju kanalizacije u slivu potoka Radlovac. Ovo je jedan veliki problem, a s druge strane, rješenjem ovog pitanja, usvajanjem regulacionog plana, koji je u proceduri, stvorićemo jednu novu zonu za gradnju omeđenu Beogradskom ulicom i ovog dijela opštine.

Prijem za najbolje studente

Mladi ljudi su najveća vrijednost opštine Prnjavor, a nama je bila namjera da nagradimo troje najboljih studenata sa područja naše opštine. Opredijelili smo se da to budu studenti javnih visokoobrazovnih ustanova, a jedan od eliminacionih uslova bio je da prosjek ocjena bude iznad 9,5. Dobili smo jedanaest studenata sa ovim prosjekom, a kriteriji koje smo još imali dali su nam tri najbolja, Jovanu Jevđić, Milicu Đukić i Miroslav Živković. Njima smo isplatili po 5.000 KM. Takođe smo ovih jedanaest studenata nagradili putovanjem u Beč./Radio Prnjavor/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here