Tomaš: Nema novozaraženih lica, apel sugrađanima da poštuju sve propisane mjere

0
315

Na području opštine Prnjavor nema novozaraženih lica virusom korona, dok se, prema podacima epidemiološke službe Doma zdravlja, pod zdravstvenim nadzorom nalazi 106 lica, a prema odobrenju epidemiologa iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 1259 lica. Ukupan broj zaraženih je 19, oporavljeno je osam, deset je pozitivnih, dok je jedno lice preminulo, rekao je komandant Štaba za vanredne situacije Darko Tomaš na konferenciji za novinare.

-Testiran je 31 zdravstveni radnik sa područja naše opštine, kao i deset radnika iz domova za starija lica i svi testovi su negativni, istakao je Tomaš.

Dodao je da smatra da je odluka Federacije BiH o ukidanju karantina loša i pozvao građane da koriste granične prelaze sa Republikom Srpskom.

-Ukoliko uđu na granične prelaze sa Federacijom BiH ili Brčko Distrikta imaju obavezu da se u roku od 12 sati jave u lokalne karantine. Ako se ne jave predviđena je prekršajna prijava i kazna od 500 do 1.500 KM. Pozivam sve koji dolaze i radi njih, njihovih porodica, ali i naše lokalne zajednice da ispoštuju ovaj rok,a za sve je najbolje da koriste granične prelaze sa Republikom Srpskom, naglašava Tomaš.

Tomaš je istakao da je  Štab za vanredne situacije produžio  do 11. maja sve dosadašnje naredbe u skladu sa odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije.

-U skladu sa odlukom Republičkog štaba, za sve subjekte koji su i do sada radili, produženo  je radno vrijeme sa 18 na 19 časova. Takođe, od danas mogu da rade trgovine namještajem, informatičkom i telekomunikacionom opremom i zanatsko- uslužne radnje, osim onih gdje se ostvaruje direktan kontakt sa mušterijama, kao što su frizerski i kozmetički saloni. Nakon prvomajskih praznika biće dozvoljen rad i ostalim trgovinama na malo, koje posluju kao samostalni objekti ili u okviru tržnih centara, od 7 do 19 časova, kaže Tomaš.

Ističe da svi subjekti, koji danas počinju sa radom moraju poštovati propisane higijenske mjere i najavio pojačane kontrole inspektora. Dodao je i da je proteklih dana obavljeno pranje i dezinfekcija javnih površina u Prnjavoru.

– Opštinska uprava je dostavila rodne listove budućih prvačića na kućne adrese njihovih roditelja, a to će biti urađeno i za buduće srednjoškolce. Policija školama dostavlja i potvrde o mjestu prebivališta, kako ne bi dolazili po njih, rekao je Tomaš.

Tomaš je napomenuo da se u lokalnim karantinima trenutno nalazi 45 lica, kao i da nema životno ugroženih stanovnika opštine Prnjavor pozitivnih na korona virus.

Ponovio je apel stanovništvu da nastave sa poštovanjem svih mjera i preporuka, jer i pored novih mjera koje djeluju kao ublažene, još nije vrijeme za opuštanje.

/prnjavorlive.info/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here