Tomaš: Neravnopravna raspodjela prihoda od PDV-a prema lokalnim zajednicama

0
245

Neravnopravna raspodjela prihoda od PDV-a prema lokalnim zajednicama vidljiva je i u Prnjavorskoj opštini, ističe načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš gostujući u Emisiji „Stav“ naše televizije.

Pored Prnjavora, u nezavidnom položaju je i opština Laktaši, a određenom sistematizacijom došlo bi do pravedniije raspodjele PDV-a, jasan je Tomaš.

Od kada je uspostavljen sistem poreza na dodatu vrijednost, napravljen je i sistem raspodjele.

Kada se riješe svi izdaci prema državom nivou, odnosno nivou BiH, prihodi koji ostanu dijele se u omjeru 72% budžetu Republike, 24% lokalnim zajednicama i 4% JP „Putevi“ RS.

Od 24% koji se dijeli lokalnim zajednicama, svaka lokalna zajednica na osnovu nekoliko kriterija ima svoj koeficijent. Jedan od osnovnih kriterija jeste površina same lokalne zajednice, zatim broj stanovnika, broj školske djece, a jedan manji procenat u tom koeficijentu otpada na učešće privrednika tj. u ostvarenju samog prihoda.

Kada je u pitanju ovakva raspodjela, Prnjavor ne stoji baš najbolje ističe načelnik Prnjavora Darko Tomaš.

“Smatramo da nam se pravi jedna vrsta štete i mi ne sporimo da i neke manje razvijene lokalne zajednice moraju imati način kako se finansiraju, ali mi smatramo da taj način ne može biti preko leđa lokalnih zajednica kao što je Prnjavor”, rekao je načelnik opštine gostujući u Emisiji “Stav” na TV K3.

Neravnopravnost u raspodjeli sredstava od PDV-a ogleda se i u primjeru gdje su privrednici iz Prnjavora u prošloj godini uplatili PDV Upravi za indirektno oporezivanje u iznosu 119,5 miliona KM, a od toga lokalnoj zajednici vratilo se 11.454.000 KM što je 9,6%. Pored Prnjavora, Laktaši su u još gorem položaju, ističe načelnik Tomaš.

“Evo navešću primjer kao što je Teslić koji su uplatili 48 miliona KM, a vratilo im se 13 miliona KM (ili 27%), s druge strane Prijedor još veći debalans, uplatili su 86 miliona KM, a vratilo im se 27.850.000 KM (ili 32%), u tom kontekstu Prnjavor jako loše stoji, evo navešću i primjer Laktaša, uplatili su 203 miliona KM, a vratilo im se 9,5 miliona KM”, dodao je Tomaš.

Kada pogledamo lokalne zajednicu koje su uplatile PDV kao i Prnjavor, npr. Gradiška 123 miliona ili Doboj 121 milion, a vraćeno im 16,5 miliona KM, odnosno preko 20 miliona KM po tome se najbolje vidi da Prnjavoru nije vraćeno srazmjerno uplatama privrede.

Privreda Prnjavora je na izuzetnom nivou, shodno tome koliko preduzeća posluje u ovom gradu, ali i u ostvarenju prihoda, broju zaposlenih, pa i prosječnoj plati koja se isplaćuje radnicima, kada se sve uzme u obzir Prnjavoru bi od raspodjele PDV-a trebalo pripasti barem 3-4 miliona KM, a taj iznos bi bio vraćen kao podsticaj privredi, zaključio je Tomaš.

TV K3

PODIJELI