Tomaš: Opština Prnjavor među deset najboljih u okviru MEG projekta

0
428

Opština Prnjavor jedna je od deset jedinica lokalne samouprave koje su ostvarile najbolji učinak tokom dosadašnjih projektnih aktivnosti čime je odabrana za učestvovanje i u drugoj četvorogodišnjoj fazi MEG projekta.

U praksi to znači da će joj,osim podrške koju je opština imala kao učesnik prve faze MEG projekta, biti dodijeljena i uloga mentora u smislu pružanja praktičnih savjeta i dobre prakse drugim jedinicama lokalne samouprave, kao i kroz razmjenu zaposlenih.

U periodu od 2016. godine do 2020. godine opština Prnjavor efikasno je provodila aktivnosti na polju dobre uprave, uz tehničku podršku i obuke organizovane od strane UNDP-a.

Paralelno sa aktivnostima na nivou opštinske uprave realizovane su aktivnosti predviđene MEG projektom u komunalnom preduzeću KP ” Vodovod” a.d. Prnjavor.

Već u drugoj godini projekta, 2018. godine opština Prnjavor ostvaruje progres u ukupnom iznosu od 75% čime ostvaruje pristup maksimalnom iznosu granta od 225.665 KM za implementaciju predloženog infrastrukturnog projekta.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš,  ovim povodom organizovao je  pres konferenciju u njegovom kabinetu, te obavijestio javnost o učestvovanju naše opštine u drugoj fazi MEG projekta:

“Ovaj projekat je finansirala švajcarska vlada a implementirao UNDP Bosne i Hercegovine.   U prvoj fazi projekta bilo je uključeno 18 opština iz BiH, a sam projekat podrazumijevao je da se kontinuirano prati napredak svake lokalne zajednice. U drugoj fazi projekta opštini Prnjavor dodijeljena je i posebna uloga mentora, što je dokaz da je sve što je rađeno u prvoj fazi bilo kvalitetno i od velikog značaja za opštinu”, te dodao da je opština Prnjavor na početku projekta imala 59% ispunjenih kriterija, a završila projekat sa preko 85% ispunjenih kriterija.

Tomaš je naglasio da već imaju predviđeni mjerljivi kriteriji u kojima opština treba da napravi program, te da svakako treba raditi na poboljšanju efikasnosti rada opštinske uprave, subvencioniranju osjetljivih kategorija u smislu komunalnih usluga i slično, te je KP “Vodovod” Prnjavor, zahvaljujući MEG projektu, takođe obezbijedilo potrebnu opremu za uspostavljanje mjernih mjesta na području grada za kontrolu kvarova.

MEG predstavlja jedan od najvećih i najsloženijih projekata u oblasti lokalne uprave, unutar Programa saradnje Švajcarske u Bosni i Hercegovini.

prnjavorlive.info

 

 

PODIJELI