TOMAŠ: ZATRAŽIĆU VANREDNU SJEDNICU SKUPŠTINE

0
374

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je Srni da će zatražiti vanrednu sjednicu Skupštine opštine o situaciji u prnjavorskom “Ribnjaku” nakon uginuća više od pet tona ribe, što prijeti da izazove ekološku katastrofu širih razmjera.

Tomaš je rekao i da očekuje da danas u Prnjavor dođe republička inspekcija koja će utvrditi pravo stanje na terenu.

“Kada republička inspekcija završi svoj posao i budemo imali sve potrebne informacije zatražiću održavanje vanredne sjednice Skupštine opštine na kojoj ćemo zauzeti važne stavove”, pojasnio je Tomaš i dodao da je zatraženo da opštinska i republička inspekcija preduzmu poslove iz svoje nadležnosti.

On je rekao da je očekivao da se ovakva situacija može dogoditi, zbog čega se još početkom marta informacija o stanju u “Ribnjaku” našla pred odbornicima lokalne skupštine i zatražene su određene mjere.

“Nije me ovo iznenadilo s obzirom na to da je riječ o ogromnim nezakonitim radnjama od upisa državnog zemljišta u privatnu svojinu i pokušaja njegove prodaje do pokretanja stečajnog postupka. Tražili smo da Policijska stanica Prnjavor i nadležni organi ispitaju sve subjekte koji su učestvovali u takvim procesima i utvrde šta je u pozadini svega” , napominje Tomaš.

Preduzeće “Ribnjak” je u prethodnom periodu imalo tri stečajna upravnika, a trenutno je nastupio pravni vakuum jer niko ne rukovodi stečajnom masom.

Prvobitni stečajni upravnik Radomir Predojević, koga je Okružni privredni sud u Banjaluci smijenio zbog formalnih razloga, rekao je Srni da je situacija krajnje nezahvalna.

“Sudu sam dao izjavu u kojoj sam upozorio na ekološku katastrofu. Riba nije nahranjena još od 2019. godine, ja sam kao upravnik dogovorio određene količine hrane, ali je mojom smjenom to stalo i ruke su mi vezane dok ne dobijem rješenje o povratku na posao”, rekao je Predojević.

On je naglasio da će, ukoliko republička inspekcija utvrdi da je nastala ekološka katastrofa i da uginula riba ugrožava životnu sredinu, bazeni morati da budu isušeni, a uzgoj ribe bi bio obustavljen u narednih pet godina.

Prema prvim nezvaničnim procjenama, uginuće ribe dogodilo se zbog visoke temperature vazduha koja je isušila vodene površine, kao i začepljenja kanala i cijevi kojima se ribnjak navodnjava.

/SRNA/

PODIJELI