Tompson: Nisam prekršio zakon pokličom “Za dom spremni”

0
675

Osam mjeseci od podnošenja krivične prijave podnete protiv hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsonu, koji promoviše ustaške pjesme, tek ovih dana je počelo suđenje na kojem je on rekao da se ne osjeća krivim i da smatra da nije prekršio zakon uzvikivanjem pokliča “za dom spremni”.

Krivična prijava protiv Tompsona je podnijeta pošto je na koncertu u Slunju, 5. oktobra prošle godine, kada je povodom obilježavanja godišnjice vojno-policijske akcije Oluja, pjevao pjesmu “Bojna Čavoglave” u kojoj se spominje taj ustaški poklič.

Perkoviću se sudi u Karlovcu, Stalnoj službi Slunj, a po policijskom optužnom predlogu zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira odnosno “dijela kojim se izvođenjem, reprodukovanjem pjesama, muzike i tekstova ili nošenjem ili isticanjem ustaških simbola, tekstova, slika i crteža remete javni red i mir”.

Portparolka suda Blaženka Lugar Vladić potvrdila je da Perković nije dolazio na početak glavne rasprave, već su njegovu odbranu primimli putem zamolbenog Prekršajnog suda u Splitu, piše Jutarnji list.

List smatra zanimljivim to što je Tompson za advokata angažovao Davorina Karačića, koji je vrlo blizak hrvatskoj desnici, bio je 10. na listi stranke “Neovisni za Hrvatsku” Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih na izborima za Gradsku skupštinu Grada Zagreba, radikalni je član BBB-a, a jednom je već na sudu “odbranio” ustaški poklič “za dom spremni”.

PODIJELI