Toše Proeski još uvijek nema dostojno počivalište

0
589

Juče se navršilo 11 godina otkako je makedonski pjevač Toše Proeski poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Velike Gradiške u Hrvatskoj, a on i dalje počiva u improvizovanoj grobnici na Gradskom groblju u Kruševu. Grobnica, koja je trebalo da bude privremeno rješenje, sve više propada. Betonske ploče su počele da tonu, a popušta i improvizovana metalna konstrukcija koja je pokrivena i ograđena plastikom i najlonom.

Skupština Makedonije je 2008. donijela odluku o izgradnji memorijalnog spomenika preminulom pjevaču. Rok za izgradnju bio je dvije godine, odobren je i budžet, ali obećanje nije ispunjeno ni do danas.

“Prva vlada poslije Tošetove pogibije je obećala da će to preuzeti na sebe”, rekao je za hrvatski “Večernji list” Slaven Ristevski, suprug Tošetove sestre Dore.

“Predstavnici nove vlade su prošle godine u medijima objavili da će ovog proljeća početi sa izgradnjom groba ali, evo, još se ništa nije dogodilo. Porodica ima napravljen projekat Tošetove grobnice, nadam se i vjerujem da će vlast ispuniti obećanje do sljedeće godine”.

Tošetov zet naglašava da su i porodica i obožavaoci ljuti što Proeski još nije dobio grobnicu i spomenik kakav zaslužuje. Fanovi “makedonskog slavuja” redovno posjećuju njegovu vječnu kuću i manastir, a dolaze i ispred porodične kuće, gdje se slikaju i ostavljaju cvijeće.

(Večernji list)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here