Tovljenici jeftiniji nego lani

0
1809

Suvo meso, kobasice, slanina i čvarci nezaobilazni su na većini trpeza, a oni koji odluče da sami pripreme ove specijalitete ove godine proći će jeftinije nego lani.

Do tradicionalnog svinjokolja ostalo je svega nekoliko sedmica, a priprema mesa za zimu poseban je “praznik” u svakom domaćinstvu. Za razliku od prošle godine, kada je cijena tovljenika bila oko 3,50 KM, ovogodišnja cijena ide na ruku domaćinima, pa za kilogram žive vage treba da izdvoje oko 2,90 KM.

I dok poslove na njivama u velikoj mjeri obavljaju pomoću mašina, svinjokolj je i dalje nezamisliv bez dobrog majstora – mesara, kojem nema zamjene. Pola vijeka već titulu dobrog majstora u sezoni svinjokolja na području Semberije nosi domaćin Ljubo Maletić, koji je uz oca i djeda učio kako se dobijaju najukusnije pršuta i slanina.

– Od davnina je 29. novembar u mom domaćinstvu rezervisan za klanje svinja. Toga dana ustajemo čim prvi pijetlovi najave zoru, pripremamo vodu za klanje i čekamo komšije koje pomažu, jer jedan čovjek tu ništa sam ne može – kazao je Maletić.

Dodao je da je najslađe ono prvo meso koje domaćice pripreme, a uz njega se serviraju pura i kiseli kupus.

Čvarci i kobasice pripremaju se, priča, do kasno u noć, a u dobrom društvu i radnoj atmosferi ni pjesma nije rijetkost, ali ni rakija šljiva.

– Veoma je važno dobro usoliti meso kada se ohladi i ostaviti da stoji 21 dan, a potom stavljati na sušenje. Tajna dobrog ukusa krije se u načinu sušenja, a bez dobrih bukovih ili javorovih drva nema ni pršute – kazao je Maletić.

Ovaj domaćin se prisjeća da se meso ranije sušilo na tavanima, a danas se prave sušare.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić ističe da tovne svinje i prasad odavno nisu bili jeftiniji, ali da kupaca ima malo.

– Cijena prasadi je oko 2,60 KM, a ipak je slaba prodaja. Uvozno meso je preuzelo 90 odsto tržišta i mi sve teže izlazimo na kraj s tim, zbog čega su mnogi tovljači smanjili proizvodnju – kazao je Maljčić.

Dodaje da će prodaja sigurno biti nešto bolja kad se primakne vrijeme svinjokolja, ali da cijene neće mijenjati.

Predsjednik Udruženja tovljača svinja u Gradišci Dragiša Cvjetković kaže da sve manje uzgajivača svoje svinje prodaje na pijacama.

– Uglavnom ranjenike prodajemo klaonicama ili nam kupci dolaze na farme, ali sve je to slabo. Od kad se borimo sa nekontrolisanim uvozom, zarada nam je izmakla iz ruku – kazao je Cvjetković, koji na svojoj farmi uzgaja 100 krmača, od kojih godišnje u prosjeku dobije od 1.500 do 2.000 svinja.

Farmer iz Rogolja u Gradišci Savo Vasiljević kaže da prasići do 15 kilograma koštaju između tri i četiri marke po kilogramu, dok će kako vrijeme bude odmicalo doći na cijenu od pet maraka.

Cijena prasića po kilogramu žive vage u srbačkoj opštini kreće se u prosjeku od 2,50 do tri marke, a nešto bolja potražnja očekuje se uoči božićnih praznika.

– Nadam se da cijena neće drastično skočiti, jer sam ranijih godina morao izdvajati i do 100 KM za božićnu pečenicu, da se ne bi prekidala tradicija, što je veliki udar na kućni budžet – rekao je Neđo Novaković iz Srpca.

U Prijedoru prasići koštaju oko četiri marke po kilogramu, a tovljenici oko tri marke. I Fočaci još samo mjerkaju ranjenike i, kako kažu, čekaju da se temperature malo snize da bi počeo svinjokolj, a cijena tovljenika kreće se oko četiri marke po kilogramu žive vage.

Trihinela

Prvi slučaj trihinele u Srpskoj prošle godine zabilježili su u Veterinarskoj ambulanti “Krneta” u Laktašima, a veterinari apeluju na stanovnike da meso obavezno odnesu na pregled, da ne bi došlo do obolijevanj

PODIJELI