Tradicionalno orezivanje i osvećenje vinove loze za Svetog Trifuna u Vijačanima (VIDEO)

0
563

Na Trifundan se, prema narodnim običajima, završava zima. Biće kišna i rodna godina ako na Svetog Trifuna padne snijeg, a ukoliko je vedro – biće sušna. Sveti Trifun je inače poznat i kao zaštitnik vinogradara pa smo tako ovim povodom posjetili vinograd Gorana Đajića u Vijačanima  kod Prnjavora.

Vinogradari na dan Svetog Trifuna idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, poslije dugog zimskog perioda, da bi u proljeće koje se već polako primiče počeli bujati. Ova tradicija praktikuje se i obilježava i u vinogradu Gorana Đajića iz Vijačana kod Prnjavora, koji skoro dvije decenije gaji ljubav prema uzgoju vinove loze i proizvodnji vina.

Sveštenik Branislav Aleksić, osveštao je vinovu lozu da se u vinogradu ne bi dogodila nekakva šteta. Svetog Trifuna slave brojne srpske porodice kao krsnu slavu, a njemu se mole da zaštiti polja od poplava, grada i raznih štetočina.

Vinograd Gorana Đajića, broji oko 17 000 sadnica, a kako kaže ovaj broj planira uduplati, i proširiti svoj vinograd.  Prošle godine je za vinare bila slaba i podbacila je kada je u pitanju i kvalitet i količina, međutim ove godine Goran očekuje bolje prinose.

Inače, Crkva slavi Svetog Trifuna kao velikomučenika koji je stradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti koje su deo hrišćanske propovedi. U vinogradarskim i gostioničarskim esnafima pominje se stradanje svetitelja Trifuna, koji je stradao 250. godine u Nikeji od mača hristobornog rimskog cara Dakija.

TV K3

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here