Tramp: Mej je uništila Brexit

0
607

Američki predsjednik Donald Tramp optužio je britansku premijerku Terezu Mej da je “uništila Brexit” i dodao da bi bilo kakav njen pokušaj da zadrži bliske odnose sa Evropskom unijom učinio malo vjerovatnim unosan trgovinski sporazum sa SAD.

“Ako sklope takav sporazum (sa Unijom), onda ćemo mi poslovati sa EU umjesto da poslujemo sa Britanijom, tako da bi to verovatno uništilo dogovor”, rekao je Tramp u intervjuu za britanski “San”.

On tvrdi da je Mej ignorisala njegov savjet opredijelivši se za strategiju “mekog Brexita”.

Upitan za tvrdnje da je nazvao britansku premijerku “nastavnicom koja voli da naređuje”, Tramp je rekao da je to “lažna vijest” “Vašington posta”.

“Ne, ne, ne, ne. Nikad nisam rekao ništa loše o njoj, to je lažna vijest. Mislim da je ona divna osoba, lijepo se sa njom slažem”, rekao je Tramp.

Tramp je mišljenja i da bi bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson, koji je dao ostavku zbog “mekog Brexita”, bio “odličan premijer”.

“On je veoma talentovan momak, mnogo mi se sviđa. Mislim da bi bio odličan premijer, mislim da ima ono što je potrebno”, rekao je Tramp.

Američki predsjednik oštro je napao i gradonačelnika Londona Sadika Kana jer se, kako kaže, nije suprotstavio teroristima i optužio ga za porast kriminala u britanskoj prijestonici.

Optužio je i lidere EU da su uništili svoju kulturu i identitet dozvolivši milionima migranata da uđu u Uniju.

Predsjednik SAD dodao je i da će održati odnose sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, uprkos trovanjima nervnim agensom “novičokom” u Solsberiju.

Tramp tvrdi da milioni Britanaca podržavaju njegovu politiku.

(Tanjug)

PODIJELI