Tramp produžio važenje povišenog stepena upozorenja za BiH i zapadni Balkan

0
544

Američki predsjednik Donald Tramp produžio je važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom koje je na snazi od 2001. godine.

U odluci koju je saopštila Bijela Kuća navodi se da se prijetnja koja nije otklonjena ogleda i u opstrukciji implementacije Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini.

“Prijetnja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu, finansiraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Sjevernoj Makedoniji i drugim državama Zapadnog Balkana, kao i opstrukcije Rezolucije UN 1244 na Kosovu, a koja nije otklonjena”, navedeno je u odluci koju je potpisao Tramp.

Tramp je obavijestio Kongres SAD-a da prijetnja zbog koje je takav stepen upozorenja uveden i dalje postoji.

Takođe, u odluci upućenoj Kongresu SAD-a navodi se i da su “činovi ekstremističkog nasilja i opstrukcije, navedeni u izvršnoj uredbi (iz 2001. godine) neprijateljski prema američkim interesima” i da i dalje predstavljaju neuobičajenu i veliku prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i spoljnoj politici SAD-a”.

“Zbog toga sam odlučio da je neophodno da stepen povišenog upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom ostane na snazi i poslije 26. juna 2019. godine”, naveo je Tramp.

Izvršnu uredbu o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom prvi je potpisao Džordž Buš 26. juna 2001. godine. Ona je dopunjena 2003. godine kako bi obuhvatila dodatne korake u vezi s opstrukcijom primjene Ohridskog sporazuma u tadašnjoj Makedoniji.

(Klix.ba)

PODIJELI