Tramp: Sastanak sa Kim Džong Unom 27-28. februara u Vijetnamu

0
238

Američki predsjednik Donald Tramp je najavio da će svoj drugi sastanak sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom imati u Vijetnamu, 27-28. februara, i istovremeno je sam sebi odao priznanje za sprečavanje velikog rata na Korejskom poluostrvu.

U svom godišnjem govoru o stanju nacije u Kongresu, koji je trajao 82 minute, Tramp je rekao i da još mnogo toga treba uraditi kako bi se očuvao mir sa Sjevernom Korejom, ali da je zastoj u nuklearnom testiranju dokaz napretka, prenosi Rojters.

“Da nisam izabran za predsjednika Sjedinjenih Država, sada bismo, prema mom mišljenju, bili u velikom ratu sa Sjevernom Korejom”, rekao je Tramp u svom obraćanju.

On je 2017. probudio bojazan od izbijanja rata kada je zaprijetio da će se Sjeverna Koreja suočiti sa “vatrom i bijesom kakve svijet još nije vidio” zbog prijetnje nuklearnim oružjem i raketama SAD.

Tramp se sa Kimom sastao 12. juna prošle godine u Singapuru.

Pred kompletnim Kongresom, američki predsjednik je takođe obećao da će na granici s Meksikom izgraditi zid koji je uzrok duboke stranačke podele.

Prema njegovim riječima, pokušaji “smiješnih stranačkih istraga” iz redova Demokratske stranke mogu naštetiti američkom napretku.

“U prošlosti, većina ljudi u ovoj sali glasala je za zid, ali pravi zid nikada nije izgrađen. Naložiću da se izgradi”, rekao je Tramp u svom drugom govoru o stanju nacije.

Iako je ilegalnu imigraciju nazvao “hitnom nacionalnom krizom”, Tramp nije proglasio vanredno stanje koje bi mu omogućilo da zaobiđe Kongres za finansiranje zida.

Umjesto toga, pozvao je republikance i demokrate da postignu kompromis oko pitanja imigracije do 15. februara.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here