Tramp: Uskoro izlazimo iz Sirije, neka se drugi sada brinu o njoj

0
325

Predsjednik SAD Donald Tramp dao je iznenadnu objavu da će se američke snage povući iz Sirije, pozvajući se na poraz ID i potrebu da se brane američke granice i izgradi „urušena“ infrastruktura.

“Uskoro izlazimo iz Sirije. Neka se drugi sada brinu o njoj“, rekao je Tramp tokom svog govora o infrastrukturi u Ričfildu u američkoj državi Ohajo.

“Razbijamo ID. Uskoro ćemo izaći iz Sirije. Neka se drugi ljudi sada brinu o njoj. Vrlo brzo, vrlo brzo izlazimo. Imaćemo 100 odsto kalifata, kako ga zovu. Mi sve to vraćamo — brzo, brzo“, rekao je Tramp obraćajući se publici koja ga je pozdravljala ovacijama.

Nije jasno šta znači vraćanje zemlje. Sirijske i ruske snage stalno su nazivale vojno prisustvo SAD u Siriji „nelegalnim“.

​Ranije je Pentagon objavio da se u Siriji nalazi oko dvije hiljade američkih trupa.

Oružani sukob u Siriji traje od marta 2011. godine. Sjedinjene Američke Države i međunarodna koalicija od 2014. godine sprovode operaciju u Siriji protiv ID bez saglasnosti vlasti te zemlje. Rusija izvodi operaciju protiv ID od septembra 2015. godine na zahtjev zvaničnog Damaska.

Uskoro opširnije…

(sputnik)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here