Trampov šef Pentagona: Putin pokušava da razbije NATO

0
1119

Penzionisani američki general Džejms Matis, kojeg je novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp izabrao za novog šefa Pentagona, danas je u pisanom svjedočenju Kongresu naveo da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava da “razbije NATO” i da Kina gubi povjerenje svojih susjeda.

“U ovom trenutku najvažnija stvar jeste da priznamo realnost onoga sa čime se suočavamo kada je u pitanju gospodin Putin i da priznamo da on pokušava da razbije Sjevernoatlantski savez”, naveo je Matis, prenosi AFP.

Matis je rekao da SAD moraju da preduzmu “diplomatske, ekonomske, vojne i korake u vezi sa Alijansom”, radeći sa svojim saveznicima kako bi se odbranile tamo gdje moraju.

Naveo je i da SAD moraju da budu spremne da se suprotstave ponašanju Rusije u područjima u kojima dvije zemlje ne mogu da sarađuju.

Matis, koji će u slučaju pozitivnog mišljenja američkog Kongresa postati novi ministar odbrane SAD, trebalo je da se danas lično pojavi pred kongresmenima, na šta je pristao, ali je Trampov tranziocioni tim juče iznenada otkazao Matisov dolazak u Kongres.

Rojters prenosi da su zato pisani odgovori na pitanja kongresmena dostavljeni članovima Komiteta za oružane službe Senata, čije je zasjedanje započelo u jutarnjim satima po vašingtonskom vremenu.

“Mi smo se angažovali zajedno sa Rusijom, čak i u najmračnijim danima Hladnog rata, i ja podržavam želju novoizabranog predsjednika da se angažuje u radu sa Rusijom. Istovremeno, kada identifikujemo druga područja u kojima ne možemo da sarađujemo, mi moramo da se suprotstavimo ruskom ponašanju i da se branimo ukoliko Rusija odluči da djeluje protiv naših interesa”, napisao je Matis.

Među izazovima koje je postavila Rusija, naveo je rusko učešće u hakovanju i ratu informacijama tokom predizborne kampanje za šefa Bijele kuće.

Potencijalni novi šef Pentagona je takođe rekao da “Kina kida povjerenje duž svoje periferije”, a AFP podsjeća na to da je jačanje vojnih kapaciteta Kine u Južnom kineskom moru podstaklo napetosti između Pekinga i susjeda u regionu, kao i Sjedinjenih Američkih Država.

PODIJELI