Traže zeleno svjetlo za noćni život

0
840
Vlasnici noćnih klubova i svadbenih salona u Republici Srpskoj traže da im bude dozvoljen rad jer su dovedeni na ivicu egzistencije, a imajući u vidu da noćni život nesmetano funkcioniše u FBiH i cijelom regionu, ne vide nijedan razlog da jedino za njih i dalje važe zabrane.

Epidemija virusa korona zatvorila je sve ugostiteljske objekte u Srpskoj u prvoj polovini marta, a nakon što se epidemiološka situacija smirila, polovinom maja mjere su ublažene pa su kafići i restorani otvorili svoja vrata za goste, uz obavezu da ispoštuju mjere zaštite koje je utvrdio Institut za javno zdravstvo RS. Zbog problema u koje su zapali jer već tri mjeseca ne rade, oko tridesetak predstavnika noćnih klubova iz Srpske uputilo je inicijativu Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS da im bude omogućeno radno vrijeme bar do jedan čas uz oko 300 gostiju.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić kaže za “Glas Srpske” da nema smisla da u Italiji, Srbiji ili Hrvatskoj, koje su imale mnogo više zaraženih “kovidom 19”, rade klubovi i igraju se utakmice pred hiljadama gledalaca, a da su u Srpskoj i dalje na snazi zabrane.

– U Banjaluci će uskoro biti organizovani koncerti i sportski događaji kojima će prisustvovati hiljade gledalaca, ne razumijem zašto je onda problem da rade klubovi sa 200 ili 300 gostiju – rekao je Tatić naglasivši da posljedice trpi ogroman broj zaposlenih te njihove porodice.

Vlasnik noćnog kluba “Ex Monte Carlo” iz Dervente Žarko Tominčić kaže da nije realno da kafići rade, a klubovi ne.

– Primjera radi, mnogi naši sugrađani odlaze u klubove u Jelah u FBiH, gdje noćni život nesmetano funkcioniše. Već sada vidimo da pojedini kafići rade i poslije 23 časa i da ima mnogo gostiju. Nema nijednog razloga da i noćnim klubovima ne dozvole rad – rekao je Tominčić.

Istu sudbinu dijele i prijedorski noćni klubovi.

– Šteta je ogromna. Imam restoran, koji je počeo raditi, i dva noćna kluba koja su još zatvorena. Možete misliti koliko je to zaposlenih i koliko porodica živi od tih plata – rekao je Prijedorčanin koji nije želio da mu navodimo ime. Naglasio je da vlasnici noćnih klubova samo traže tretman koji imaju i svi drugi.

Problemi ne zaobilaze ni svečane salone jer niko ne zakazuje svadbeno veselje za svega 50 gostiju, koliko je dozvoljeno, a i oni koji su već imali rezervisan termin, otkazuju svadbe.

– Nadamo se da će nam bar u julu biti dozvoljen rad, inače se nećemo oporaviti od gubitaka do kraja godine. Pojedini parovi koji su imali zakazane svadbe za kraj juna pomjerili su slavlje za iduću godinu – kazali su u jednom banjalučkom svadbenom salonu.

Vlasnik svadbenih salona “Evropa” i “Atelje 202” iz Prnjavora Dragan Milijaš kaže da ugostitelji koji zakupljuju prostor grcaju u problemima i zbog kirija koje stižu na naplatu, a mjesecima već ne rade.

– Za organizaciju svadbe treba bar 45 dana od trenutka kada nam bude dozvoljen rad, tako da nam je proljećna sezona propala, a sve je izvjesnije da će propasti i ljetna sezona jer se niko ne izjašnjava da li ćemo i kada početi sa radom – kazao je Milijaš dodavši da je više od 50 odsto proslava otkazano.

Nove mjere

Željko Tatić kaže da je nelogičnosti mnogo, te da ugostitelji očekuju da će veoma brzo njihova inicijativa biti razmotrena i uvažena.

– Trenutne mjere Republičkog štaba za vanredne situacije na snazi su do 22. juna. Nadamo se da ćemo biti obuhvaćeni novim mjerama – rekao je Tatić.

/Glas Srpske/

PODIJELI