TRAŽENI KRIMINALAC Nakon hapšenja “nasmijanog ubicu” mogla bi dobiti Mađarska

0
368

Slučaj Čabe Dera (38), osumnjičenog za tri brutalna ubistva u tri zemlje, odnosno pitanje njegove ekstradicije zemljama koje ga potražuju, nalazi se u rukama javnog tužioca u Pragu. Zahtjevi Srbije, te Mađarske i Holandije su stigli i on će odlučiti o njihovoj prihvatljivosti.

Prema pisanju medija u Srbiji, na sastanku u Hagu, kojem su prisustvovali predstavnici zemalja koje su raspisale potjernicu za Derom, bilo je riječi i o mogućnosti da mu se za sve zločine sudi na jednom mjestu, odnosno u državi kojoj bude prvo izručen. Osim toga, u ovom slučaju donekle će se uvažavati i njegova želja, odnosno izjašnjenje u koju zemlju hoće da bude prebačen.

Lažni dokument

“Nasmijani ubica” najvjerovatnije bi mogao biti izručen Mađarskoj, jer je i njen državljanin, a tamo mu je i najbliža rodbina, kao i djevojka.

Državljanin Srbije Čaba Der uhapšen je u Češkoj početkom marta. Poslije višemjesečne potrage lociran je u hotelu “Prag” u Pragu, gdje su pronađene i maske koje je navodno koristio, kao i falsificirani dokumenti i dva pištolja. Prema dosadašnjim nalazima istrage, dovodi se u vezu s ubistvima u Beogradu, Budimpešti i Amsterdamu.

Osuđen u Sarajevu

Čaba Der, zajedno s Baraninom Markom Gojčevićem, protjeran je iz BiH na pet godina nakon što su u Sarajevu osuđeni zbog nedozvoljenog držanja oružja. Prilikom hapšenja kod njih su pronađeni “hekler” i pištolj na kojima su bili prigušivači.

(Avaz)

PODIJELI