Trebinje dobilo punjač za električne automobile i bicikle

0
465

Trebinje je zbog svog geografskog položaja uvijek glasilo za važnu turističku destinaciju, a u zadnjih nekoliko godina uz obogaživanje turističkih sadržaja postaje gotovo nezaobilazna tačka za turiste. Moderan punjač za električne automobile i bicikle sigurno će privući dodatne turiste.

Kod autobuske stanice u Trebinju kompanija Segment instalirala je punjač za električne autobile marke Hager. Maksimalna snaga punjača iznosi 22 kW, a punjenje je od 1 do 3 fazno. Autentifikacija ovlaštenih korisnika punjača vrši se putem setova RFID kartica.

Pored utičnice za punjenje električnih vozila ovaj punjač dolazi uz dodatnu utičnicu za punjenje električnih bicikala. Zaštita punjača je IP54 i otpran je na UV zrake.

Brzina punjenja zavisi od kapaciteta baterije vozila, ali u prosjeku punjenje baterija vozila na ovom punjaču traje od 45 minuta do 3 sata.

U BiH je, prema Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, registrovan mali broj električnih automobile ali raste broj automobila na hibridni pogon. Krajem 2018. godine u BiH bilo je registrovano skoro 400 takvih automobila, s tim da ovakvi punjači imaju veliku ulogu u ukupnoj turističkoj slici Bosne i Hercegovine ali i u podsticaju rasta prodaje električnih automobila.

(klix.ba)

PODIJELI