Tri godine bez Željka Kopanje, borca za slobodu riječi

0
268

Navršile su se tri godine od iznenadne smrti Željka Kopanje, osnivača “Nezavisnih novina”, a praznina koju osjećaju njegova porodica, prijatelji, saradnici i novinari “Nezavisnih novina”, “Glasa Srpske” i Nes radija traje i danas.

Od posljedica srčanog udara Kopanja je preminuo na današnji dan 2016. godine u 62. godini, a Bosna i Hercegovina i Republika Srpska izgubile su jednog od najvećih i najistaknutijih boraca za slobodu riječi i misli, koji se tokom cijelog svog života zalagao za pomirenje i suživot na ovim prostorima.

Tog dana, nešto malo prije 18 časova, u Bosni i Hercegovini u novinarskoj, političkoj, sportskoj, kulturnoj i društvenoj zajednici zavladao je muk. Telegrami podrške i saučešća u redakciju “Nezavisnih novina” i porodici dolazili su iz svih djelova Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta.

Tih najtežih trenutaka od svog osnivanja redakcije medija u Kopanjinom vlasništvu jednoglasno su odlučile da nastave putem koji je zacrtao, a to je da se istinom i objektivnošću bore protiv svih onih kojima mir, suživot, saradnja i bolji život stanovnika na ovim prostorima nisu bili na prvom mjestu.

Redakcije “Nezavisnih novina”, “Glasa Srpske” i Nes radija trudile su se da ostanu na kursu koji je Kopanja zacrtao i zbog kojeg je bio uvažavan ne samo u novinarskim krugovima, već u svim sferama društva. Tako će biti i u godinama koje dolaze, a opredjeljenje svih zaposlenih je da se sačuva i unaprijedi ono što je Kopanja ostavio iza sebe.

Sandra Gojković-Arbutina, glavna i odgovorna urednica “Nezavisnih”, kazala je da i tri godine poslije Željkove smrti urednici i novinari znaju kako bi on volio da se radi, da dijalog i pomirenje uvijek budu naša opcija, a ne haos i zveckanje oružjem.

“Tražio je da smirujemo i mirimo, da ne unosimo nemir, da svima damo prostora, da se trudimo da budemo realni i objektivni. U vrijeme kad je posao novinara obesmišljen jer je informacija sve jeftinija i dostupnija, lako svarljiva i niko ne provjerava odakle je potekla nije lako držati glavu iznad vode”, kazala je Gojković-Arbutina.

Ona je dodala da je redakcija ispunila najveću direktorovu želju – traje i ide istim putem kao i do onog dana kad je on tu sjedio.

“Nismo znali šta nas čeka, osjećali smo strah, očekivali udarce, ali kao što nam je uvijek govorio da novine moraju da izađu, tako smo i nastavili da radimo – i novine nisu stale ni na jedan dan. Predviđali su nam brz kraj, propadanje i katanac na bravu, ali protiv glasina smo se borili jedino redovnim izlaskom na kioske i odgovornošću za napisano. Kako drugačije”, kazala je Gojković-Arbutina.

Dodala je da bez obzira na srozavanje profesije zbog tabloidizacije, društvenih mreža i sveopšte pojave “fake portala”, “Nezavisne novine” se drže profesionalnog odnosa prema javnosti, lišene svakog spinovanja i lažnog informisanja jer je to Željo još davno trasirao kao jedini mogući način za opstanak.

(Nezavisne)

PODIJELI