Tri vrste kolega i kako s njima izaći na kraj

0
235

Na većini radnih mjesta i u većini kancelarija, kolege su uglavnom u dobrim odnosima i lijepo funkcionišu kao tim. Ipak, uvijek se tu nađe poneko ko zabušava i voli da se izdvaja po svaku cijenu.

Evo kako da prepoznate takve ljude na poslu i što lakše se izborite sa njima:

1. Laktaš

Kako ga prepoznati: Ruši sve pred sobom kako bi on sam preuzeo sve zasluge. Nekada je i dobar u svom poslu, ali zato vama otežava život.

Kako se nositi sa njim: Poslušajte ga i zapitajte se da li mu se nekada dogodilo nešto što ga je učinilo takvim kakav je. Možda je imao teško djetinjstvo ili je bio loše tretiran na prethodnom poslu…

2. Negativac

Kako ga prepoznati: Uvijek sve govori u negativnom kontekstu i misli da nikada ništa neće uspjeti.

Kako se nositi sa njim: Prije svega – saslušajte ga! Ispod tog negativnog stava možda se krije tačka gledišta vrijedna razmatranja. Zatim mu postavite onoliko pitanja koliko je potrebno da biste ga usmjerili na pravi put. Lako je uvući se u spiralu negativnosti, ali možete da se suprotstavite tome tako što ćete se truditi da održite pozitivnu atmosferu.

3. Zabušant

Kako ga prepoznati: On je tip koji sve voli da preuveličava, a da ne radi mnogo. Vjerovatno je vaša sušta suprotnost. Ipak, njemu polazi za rukom da šarmira sve oko sebe, a šef njegovo zabušavanje ni ne primjećuje…

Kako se nositi sa njim: Nemojte, ni pod kojim okolnostima, preuzeti na sebe njegov posao. Umjesto toga, recite iskreno svom šefu da imate problem da radite sa nekim ko zabušava.

(citymagazine.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here