Trišić: Pristupanje ‘Otvorenom Balkanu’ smanjilo bi troškove distributera nafte

0
343

Predsjedavajući Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore Republike Srpske Dragan Trišić smatra da bi pristupanje BiH inicijativi “Otvoreni Balkan” znatno umanjilo neke operativne troškove distributera nafte, jer je transport jedna od ključnih stavki u formiranju cijena.

Trišić je naveo da će cijene nafte i naftnih derivata u Srpskoj najvjerovatnije i dalje rasti zbog istorijsko rekordnih visokih cijena sirove nafte na svjetskim berzama, koje su prešle granicu od 95 dolara po barelu.

“Cijene sirove nafte su dostigle nivo onih iz 2014. godine. Ukoliko se ovaj rast nastavi narednih dana, moraće doći do novih korekcija cijena i na našim benzinskim pumpama. To je jednostavno neizbježno, jer mi zavisimo od uvoza. Koliko će poskupjeti, to je teško reći. Možda, recimo, nekih pet feninga po litru do kraja ove sedmice”, rekao je Trišić za “Glas Srpske”.

On smatra da smanjivanje taksi, akciza i PDV-a ne bi mnogo popravilo situaciju u vezi sa maloprodajnom cijenom goriva, ali da se kao djelotvoran pokazao mehanizam ograničavanje marži distributerima nafte koji je na snazi u Srpskoj od aprila prošle godine.

“Ova mjera je dala pozitivan efekat, a što se može vidjeti iz podatka da su maloprodajne cijene goriva u Srpskoj manje za pet feninga do 10 feninga od onih u FBiH, a u odnosu na Crnu Goru, Srbiju ili recimo Hrvatsku za čak 40 feninga po jednom litru”, rekao je Trišić.

PODIJELI