Trivić: Lik Svetog Save ne vrijeđa nacionalni interes nijednog naroda

0
212

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odbacilo je tvrdnje potpredsjednika Srpske Ramiza Salkića o proslavi Svetog Save u školama u Srpskoj i poručilo da ličnost ovog svetitelja i prosvjetitelja ne vrijeđa nacionalni interes nijednog naroda u BiH, pa tako ni Bošnjaka.

Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić odbacila je kao potpuno neutemeljene, neprihvatljive i tendenciozne Salkićeve navode da je proslava Svetog Save u školama u Srpskoj “pravoslavizacija obrazovnog procesa i sistemska diskriminacija i svojatanje obrazovnog procesa samo za učenike Srbe”.

Trivićeva je napomenula da je Salkić dobro upoznat sa odlukama Ustavnog suda Srpske o pitanju ličnosti Svetog Save.

“Sveti Sava je obavljao značajne aktivnosti i o pitanju međunarodne obrazovne i kulturne saradnje i kao takav bio poštovan kao uzorna ličnost ne samo među pravoslavcima, već i među muslimanima i rimokatolicima”, navela je Trivićeva.

Iz tog razloga, naveli su iz Ministarstva prosvjete i kulture, od prošle godine dodjeljuju Svetosavsku nagradu istaknutim učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, te vaspitačima u predškolskim ustanovama, za ostvarene izuzetne rezultate u obrazovanju Republike Srpske.

“Učenici i nastavnici u liku Svetog Save mogu vidjeti primjer ljubavi prema mudrosti, dobroti, znanju, vještinama, ali i prema svim ljudima, te zbog toga smatram da bi bilo veoma korisno da se prosvjetiteljski rad Svetog Save izučava i cijeloj BiH”, naglasila je Trivićeva.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here