Trivić: Nasljeđe Svetog Save je neprocjenjivo

0
489

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić čestitala je učenicima, rukovodstvima i osoblju u školama u Republici Srpskoj školsku slavu Svetog Savu, poručivši da nasljeđe prvog srpskog učitelja ima neprocjenjivu vrijednost koja se vijekovima potvrđuje svakim novim danom.

“NJegova djela jasan su putokaz koji treba da slijedimo jer nam osvjetljavaju put znanja, ljubavi i pravednosti. U potpunosti nas i danas zadivljuje čistota njegove prosvjetiteljske misli i djela i istovremeno obavezuje da stremimo ka najboljem”, navedeno je u čestitki resornog ministra.

Trivićeva je navela da raduje što je uspostavljena Svetosavska nagrada kao znak zahvalnosti resornog ministarstva i društva za ulogu prosvjetnih radnika u vaspitanju i obrazovanju djece.

“Želja nam je da osnažimo ugled prosvjetnih radnika i ukažemo na prosvjetiteljsku ulogu učitelja i nastavnika koji svoj posao rade uz mnogo ljubavi, strpljenja i razumijevanja. Pozivam vas da zajedno djelujemo u svetosavskom duhu. NJegujte dobro u svakome od vas i ne zaboravite da zajedno možemo mnogo više i mnogo bolje”, poručila je Trivićeva.

Savindan se obilježava u svim školama u Republici Srpskoj kao školska slava.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj, a smatra se začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvjetnih ustanova.

/Srna/

PODIJELI