Trivić: Slijedi izrada strategije obrazovanja

0
268

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić najavila je danas izradu strategije obrazovanja u idućoj godini za period 2022 – 2030. godine u čiju izradu će biti uključena kompletna privreda kada je riječ o kreiranju određenih politika za srednje obrazovanje.

“Snage ćemo usmjeriti i na izdvajanje sredstava za opremanje kabineta praktične nastave u srednjim školama radi stvaranja uslova da učenici bar u prvom razredu srednje škole stiču određena praktična znanja, a u skladu sa daljom praktičnom nastavom koja je sada definisana i novim zakonom”, rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa članovima Tripartitnog savjetodavnog vijeća.

Ona je naglasila da je važan zadatak u narednoj godini osnivanje regionalnih savjeta privrede i obrazovanja s ciljem kreiranja upisnih politika i osposobljavanja potrebnog kadra.

“Cilj je ukrupnjavanje svih potreba tržišta rada određene lokalne zajednice iz ugla potreba privrede i privrednih subjekata koji se različito pozicioniraju od regije do regije”, dodala je Trivićeva.

Podsjetivši da je novi Zakon o srednjem vaspitanju i obrazovanju stupio na snagu krajem septembra i da je njime jasnije pozicionirao dualno obrazovanje, Trivićeva je navela da su učenici dužni minimalno 25 odsto prakse obaviti kod poslodavca, što će biti nadopunjeno i u školi.

Trivićeva je rekla da su ove godine đaci stimulisani za upisivanje deficitarnih zanimanja i da je na osnovu javnog poziva od mogućih 800 mjesta u srednjim školama na određenim zanimanjima upisano 600 učenika koji svakog mjeseca dobijaju stipendiju od 100 KM sa troškovima prevoza.

Ona je naglasila da se ulazi u analizu funkcionisanja i oblika modela organizacije i finansiranja osnovnih i srednjih škola, koja bi trebala pokazati kako se i regionalno pozicioniraju mreže srednjih škola, te koje su potrebe određenih regija za određenim zanimanjima.

Trivićeva je istakla da u narednoj godini slijede i aktivnosti na reformi gimnazija, kao i da se završava proces standardizacije zanimanja za srednje škole.

Ona je podsjetila da se ovo polugodište završava prema planu, zaključno sa 30. decembrom.

Aleksandra Mihajlović Bijelić iz Privredne komore Republike Srpske rekla je da je Privredna komora dobila novu nadležnost za obuku mentora koji dolaze iz privrednih subjekata i odgovorni su za sprovođenje praktične nastave u srednjim školama u skladu sa nastavnim planom i programom.

“Vrlo je značajna uloga poslovnih subjekata u izvođenju praktične nastave. I do sada smo imali praksu u poslovnim subjektima, a ono što želimo da postignemo ovom reformom jeste to da ona bude na većem nivou”, istakla je Bijelićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić rekao je da je sada zadatak na poslovnoj zajednici da poveća broj učenika na praksi i da se ostvari veza poslodavaca, srednjih škola i lokalnih zajednica, koje trebaju biti organizatori tih aktivnosti na lokalnom nivou.

“Bez lokalnih zajednica i regionalnih savjeta za obrazovanje ne možemo imati kvalitetnu analizu upisnih politika, nema rješenja obuke nastavnog kadra u lokalnim preduzećima, kao ni pitanja kao što su opremanje kabineta za praktičnu nastavu”, naveo je Trivić.

On je dodao da je potrebna i promocija svih zanimanja potrebnih privredi.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Srpske Jovica Bratić rekao je da zanatlije nisu prihvatile mentore u zanatskim radionicama, jer smatraju da to ne bi bilo korektno.

“Mi već jesmo majstori koji dugo radimo”, naveo je Bratić.

Tripartitno savjetodavno vijeće osnovano je s ciljem povezivanja srednjeg stručnog obrazovanja i tržišta rada, a čine ga predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture i sindikata te oblasti, poslovne zajednice i Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

/SRNA/

PODIJELI