Trivić: Učenici da steknu znanje primjenjivo u životu

0
351

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da će suština reforme obrazovanja u Srpskoj biti da učenici steknu znanje primjenjivo u životu, te da škola treba da ih usmjerava da budu istraživači onoga što uče i aktivni učesnici u nastavi.

Trivićeva je ocijenila da je obrazovni sistem u Srpskoj zasnovan na reproduktivnom znanju i predavačkoj nastavi, kao i neadekvatnim nastavnim planovima i programima sa neodgovarajućim udžbenicima, zbog čega je reforma neophodna.

“Nastavni čas trebalo bi da bude interaktivan i da su učenici uključeni u nastavu, a ne da samo slušaju”, rekla je Trivićeva za “Glas Srpske”.

Prema njenim riječima, razvoj i unapređenje obrazovanja baziraće se na inoviranju nastavnih planova i programa i digitalizaciji sadržaja koji se koriste u nastavnom procesu i kako se budu razvijali digitalni sadržaji uporedo će se odvijati i obuka nastavnika za njihovu primjenu.

“To ne znači da nećemo imati štampane udžbenike, samo na taj način želimo i
olakšati đačke torbe. Jedan od prioriteta jeste stvaranje stimulativnog okruženja u školama i obučavanje kadra za primjenu inoviranih vaspitno-obrazovnih metoda. Potrebno je povećati obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, te jačati partnerstvo između škole i porodice”, smatra Trivićeva.

Govoreći o uvođenju računara i savremene opreme u škole, ona je rekla da u 187 osnovnih škola ima 847 e-učionica, a u 2020. godini biće dobijeno još 500 digitalnih učionica koje će finansirati Vlada Srbije.

Ona je dodala da će i srednje škole biti opremljene digitalnim učionicama, a kroz projekte sa međunarodnim organizacijama dobiće STEM učionice.

“Oko 3.000 nastavnika prošlo je pedagoške i obuke za upravljanje e-učionicom, a oko 300 napredne obuke za administratore e-učionica. Obuka kadra je i strateško opredjeljenje Ministarstva, jer džaba nam mašine, ako nemamo kadar koji ih zna upotrijebiti”, navela je Trivićeva.

Ona je naglasila da se u Srpskoj razvijaju nastavni planovi i programi za nova zanimanja u skladu sa potrebama privrede, a u saradnji sa Privrednom komorom, Unijom udruženja poslodavaca i Zanatsko-preduzetničkom komorom, obezbijeđena je praksa u preduzećima za učenike 14 srednjih stručnih i tehničkih škola.

Kada je riječ o dualnom sistemu obrazovanja, ona je navela da se ove školske godine završava ogledna primjena nastavnih planova i programa za zanimanja stolar i obućar, a naredne godine za zanimanje varilac.

“Cilj je unapređenje kvaliteta srednjeg stručnog obrazovanja i priprema učenika za potrebe tržišta rada i zapošljavanje. Radimo i reviziju zanimanja da bismo vidjeli koje su struke potrebne. Usmjerenja su na tri djelatnosti – metalna, drvoperađivačka i tekstilna industrija”, pojasnila je Trivićeva.

Ona kaže da je Srpska lider u regionu kada je riječ o inkluzivnoj nastavi, te naglašava da se mnogo radi da se svim učenicima sa smetnjama u razvoju obezbijedi cjelovit razvoj u skladu sa njihovim mogućnostima.

Trivićeva je navela da je jedna od mjera koja će unaprijediti ovu oblast osnivanje resursnih centara koji će služiti kao podrška školama.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here