Trninić: Savjet ministara dvije godine koči korištenje mosta “Bratoljub”

0
222

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da Savjet ministara već dvije godine odugovlači stavljanje u funkciju mosta “Bratoljub” između BiH i Srbije.

Trninić je rekao da se i dalje čeka na Savjet ministara, iako je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH donijela odluke o finansiranju izgradnje graničnog prelaza bez kojeg ovaj most ne može biti stavljen u funkciju.

“Problem je nastao kada je ovom graničnom prelazu dodijeljena prva kategorija, čime je i cijena povećana sa 11 na 14,5 miliona KM. Zbog razlike od 3,5 miliona KM, koje treba da odobri Savjet ministara u budžetu, već dvije godine Bratoljub` nije otvoren”, rekao je Trninić za “Večernje novosti”.

U UIO su istakli da je sprovedena nostrifikacija projektne dokumentacije u BiH, pribavljeni svi dokumenti za dobijanje u posjed zemljišta gdje će biti građen granični prelaz i pribavljene dozvole za gradnju.

“UIO je priveo kraju tendersku proceduru za izbor izvođača radova. Međutim, u ovom trenutku UIO ne može donijeti završnu odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača jer nemamo obezbijeđena sva finansijska sredstva”, rekao je portparol UIO Ratko Kovačević.

On je pojasnio da trenutno imaju obezbijeđenih 7,5 miliona KM, a da je dodatnih 3,5 miliona KM predviđeno u budžetu UIO za 2019. godinu, dok Savjet ministara treba da donese odluku i obezbijedi dodatnih 3,5 miliona KM da bi bila zatvorena finansijska konstrukcija.

Dvije godine su prošle od kada je završena izgradnja mosta “Bratoljub”, koji povezuje Bratunac u Republici Srpskoj sa LJubovijom u Srbiji.

Most, čiju je izgradnju finansirala Srbija, nije pušten u upotrebu jer BiH nije sagradila granični prelaz.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here