Trogodišnji dječak bi mogao ostati bez neophodnog lijeka

0
400

Pandemija virusa korona stvorila je brojne probleme u zdravstvu Unsko-sanskog kantona, a jedan od njih se ogleda u nemogućnosti nabavke nekih rijetkih i skupih lijekova, što je određenim pacijentima stvorilo ogromne poteškoće.

Jedan od takvih primjera je i slučaj trogodišnjeg dječaka Arslana Dervića iz Bužima, a njegova majka Selvedina kaže kako sinu svakodnevno mora dati jednu injekciju lijeka, čija nabavka je veoma skupa.

Potrebna mjesečna doza lijeka kojeg mališan mora primiti košta više od 3.000 maraka. Inače, kineret se koristi za liječenje reumatoidnog artritrisa, bolesti imunološkog sistema koja uzrokuje upalu zglobova.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja USK ističu kako je tokom prošle godine došlo do komplikacija u nabavci tog lijeka, jer su ga dobavljači, zbog haotičnog stanja na tržištu medikamenata, prestali uvoziti.

Sve do tada, kako ističu, finansirali su za mališana njegovu nabavku za period od šest mjeseci, a dječakova majka mogla ga je podići u jednoj apoteci u Velikoj Kladuši. U nemogućnosti da redovnim putem dođe do lijeka, majka je nedavno bila prisiljena obratiti se humanitarnim organizacijama.

Pomoć je ubrzo stigla iz Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima koje djeluje u Gradišci. Predsjednik ovog udruženja Dragoslav Šinik kaže kako se odazvao apelu za pomoć i u roku od 48 sati preko društvenih mreža animirao donatore, te lijek uspio nabaviti u susjednoj Hrvatskoj.

“Uspjeli smo da se bar za jedan mjesec premosti ovaj problem i da se za dijete osigura lijek. Međutim, biće neophodno pronaći neko sistemsko rješenje kako bi se prevazišao ovaj problem”, kaže Šinik.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja USK potvrdili su kako će naknadno refundirati troškove nabavke lijeka kojeg dječak, prema preporuci liječnika, mora uzimati još godinu dana. Inače, Selvedina Dervić je samohrana majka i pored bolesnog dječaka ima još troje djece o kojima brine.

Sa sličnim problemima susreće se još tridesetak roditelja djece iz Unsko-sanskog kantona koja koriste skupe lijekove do kojih je vrlo teško doći u našoj zemlji. Svi koji žele pomoći samohranoj majci u nabavci lijeka za njenog sina mogu to uraditi uplatom sredstava na žiro račun 161300094688157 kod Rajfajzen banke.

/Nezavisne/

PODIJELI