Naslovna RS/BiH RS Trudnice od 1. maja neće plaćati ”utrogestan”

Trudnice od 1. maja neće plaćati ”utrogestan”

0
649
Lijek ”progesteron” (komercijalnog naziva ”utrogestan”) od 1. maja nalaziće se na Listi A lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja RS, što znači da će ga Fond u potpunosti finansirati za trudnice kojima je ovaj lijek propisan.

Ovu odluku je danas usvojio Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a ona će se primjenjivati od narednog mjeseca. Dakle, trudnice kojima je ovaj lijek propisan zbog prijetećeg pobačaja ili opasnosti od prijevremenog pobačaja, od maja za ovaj lijek neće izdvajati ništa, budući da je ova kategorija osiguranika oslobođena plaćanja participacije i njihovu zdravstvenu zaštitu u cjelosti finansira FZO RS, piše Srpskainfo.

– Na ovaj način dodatno će biti unapređena zdravstvena zaštita trudnica u Srpskoj, što i jeste opredjeljenje FZO RS i Vlade Republike Srpske, te smo proteklih godina uveli više prava u cilju podrške natalitetu i pronatalitetnoj politici. U prilog toj tvrdnji govori i podatak da je u Republici Srpskoj u prošloj godini uveden i treći postupak vantjelesne oplodnje, čime smo se po ovom pravu izjednačili sa mnogo razvijenijim zemljama – saopšteno je iz Fonda.

Osim toga, FZO RS je među prvim fondovima u regionu počeo da finansira i čuvanje embriona za parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju potomstvo. Ova proširenja prava ostvarena su prvenstveno zahvaljujući stabilizaciji poslovanja Fonda i uštedama koje su postignute racionalizacijom i upravljanjem troškovima.

Podsjećaju da Fond trudnicama i porodiljama u potpunosti finansiraju zdravstvenu zaštitu, a uvijek im se ovjeri i zdravstvena knjižica, bez obzira na uplaćeni doprinos, sa ciljem da ovoj kategoriji osiguranika uvijek bude dostupna zdravstvena zaštita.

– Dakle, FZO RS snosi sve troškove pregleda i savjetovanja u svrhu planiranja porodice, te preglede, dijagnostiku i liječenja za vrijeme trudnoće, porođaja i za vrijeme materinstva – poručuju.

Vlada Republike Srpske u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS i drugim institucijama, kako tvrde, u kontinuitetu unapređuje pronatalitetnu politiku uvođenjem sve većih prava za trudnice i majke, sa krajnjim ciljem da podstaknu povećanje nataliteta i poboljšaju reproduktivno zdravlje u Republici Srpskoj.

PODIJELI
Free WordPress Themes, Free Android Games