Trudnicu u kolima Hitne pomoći PORODIO MINISTAR Tomislav Pejić: ”Radio sam svoj posao”

0
768

Iako nisu česti, godišnje bude u BiH poneki slučaj da se dijete rodi u putu. Međutim, da čin poroda obavi ministar lično, e to nismo imali priliku zabilježiti, piše Večernji list.

Djevojčica, kćerka mladog bračnog para iz Gruda, koja je rođena u ponedjeljak, 11.06. 2019. na području Gornjih Dužica kod Širokog Brijega, došla je na svijet u kolima Hitne pomoći, jer nije bilo vremena za porod u bolničkoj rađaonici.

Porod je obavio Tomislav Pejić, ministar zdravstva u Zapadnohercegovačkom kantonu, koji je, inače, ginekolog.

Za Pejića je poznato da vrijedno radi, ali nije mu drago što je upravo on u središtu zbivanja i kad smo ga kontaktirali, znali smo da neće biti oduševljen što je njegov čin, koji je za svaku pohvalu, završio u medijima, no šta je, tu je.

-Radio sam svoj posao. Ja sam na prvom mjestu liječnik i postupio sam onako kako uvijek postupam u ovakvim slučajevima – kaže prvi čovjek zdravstva u ZHK-u koji je pomogao da na svijet dođe zdrava djevojčica, svjestan ipak da dosad aktuelni ministri nisu činili ovakva djela.

Uspjeli smo pronaći primjer francuskog ministra Philippa Douste-Blazyja, koji je isto to učinio, ali kad je već prestao biti ministar.

-Suprug žene koja je rađala došao je s njom u ginekološku ambulantu i odmah sam bio svjestan stanja u kojem se ona nalazi, odnosno da je pred porođajem, tako da nismo gubili ni trenutka nego smo krenuli za Mostar, svjesni da u svakom trenutku beba može doći na svijet. To se i dogodilo. Vozilo Hitne pomoći stalo je pored jedne kuće u Dužicama, a ja sam porodio ženu. Beba je odmah zaplakala, imala je oko tri kilograma, bila je sasvim zdrava. Tu smo odradili ostalo što je trebalo kako bi majka i beba uspješno došle do SKB-a Mostar i ovom prilikom zahvaljujem svome timu Hitne pomoći u Grudama, kao i SKB-u Mostar i timu koji nas je tamo dočekao. Bogu hvala, i majka i beba su dobro, a ja opet kažem, radio sam ono što je moj osnovni posao i uvijek kad se nađem u takvoj situaciji, to ću i učiniti – kazao je ministar Pejić.

Vijest o ovom nesvakidašnjem događaju u Širokom Brijegu, na putu između Gruda i Mostara, prenijeli su i regionalni mediji.

Djevojčica i njena majka su potom prevezene u Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar i, kako je rečeno, sve je u najboljem redu.

(Večernji list)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here