Tuča u turskom parlamentu VIDEO

0
327
Members of parliament from the ruling Ak Party (AKP) and the main opposition Republican People's Party (CHP) scuffle during a debate on a draft law at a parliamentary session in Ankara early February 28, 2014. REUTERS/Stringer (TURKEY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Usvajanje izmjena izbornog zakona u turskom parlamentu dovelo je do masovnog fizičkog obračuna među parlamentarcima u sali.

Opozicija tvrdi da bi ove izmjene mogle otvoriti put izbornim prevarama i ugroziti regularnost izbora sljedeće godine.

Izmjene zakona omogućavaju Visokoj izbornoj komisiji da spaja biračke okruge i prebacuje biračke kutije u druge okruge. Glasački listići koje nisu ovjerili u lokalnom izbornom odboru i dalje će biti dopušteni, što je formalno odobravanje prakse koja je prošle godine izazvala velike proteste vladinih kritičara i zabrinutost promatrača izbora na referendumu.

Sigurnosnim snagama biće dozvoljen ulazak na biračko mjesto kada ih pozove birač, što je mjera kojom vlada navodno želi spriječiti zastrašivanja za koja optužuje PKK na kurdskom jugoistoku zemlje. Vlada optužuje prokurdsku stranku HDP da je produžena ruka PKK-a i da profitira na zastrašivanju birača.

Opozicione stranke, na drugoj strani, ove mjere vide kao proces koji će brojanje glasova učiniti manje transparentnim i vladi dopustiti da premješta listiće iz uporišta u kojima je opozicija popularna.

“Bitka u parlamentu je gotova, ali ćemo se svim sredstvima boriti za sigurnost izbora. Otići ćemo na ustavni sud zbog neustavne prirode ovih propisa”, rekao je Ozgur Ozel, zamjenik predsjednika glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP).

Zakon formalno dopušta predizborne koalicije, što omogućava udruživanje vladajuće stranke AKP i njihovih nacionalističkih saveznika.

U Turskoj se dogodine održavaju predsjednički i parlamentarni izbori.

(Klix.ba)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here