Tužba demokrata protiv Rusije, Trampa i Asanža

0
564

Demokratska stranka je pred sudom u Americi podnijela tužbu protiv Rusije, izbornog tima američkog predsjednika Donalda Trampa i “Vikliksa” za udruživanje radi ometanja predsjedničkih izbora 2016. godine.

U dokumentima predatim saveznom sudu na Menhetnu navodi se da je Trampov izborni štab “rado prihvatio pomoć Rusije” za pobjedu na izborima.

Američki predsjednik je u više navrata negirao optužbe, kao i zvanična Moskva.

Iz Trampovog štaba saopšteno je da tužba nema osnova i da će biti odbačena.

“Ova bezvrijedna tužba je posljednji napor da se održe neosnovane optužbe Demokratske stranke koja je pred bankrotom kako bi pokušali da ospore želju naroda izraženu na predsjedničkim izborima 2016. godine”, navodi se u saopštenju iz Trampovog predizbornog štaba.

U tužbi su navedeni višerangirani Trampovi saradnici, uključujući njegovog zeta DŽereda Kušnera, stratega Rodžera Stouna i bivšeg predsjednika predizborne kampanje Pola Menaforta, te osnivač “Vikiliksa” DŽulijan Asanž.

Američki dnevnik “Vašington post” ističe da strancima u većini slučajeva ne može biti suđeno u SAD, ali demokrate tvrde da to pravilo ne važi jer su ruski hakeri upadali na privatne servere stranke.

(Srna)

PODIJELI